Staffan fick inte opereras - var över 60

Staffan Jonsson blev nekad en gastric bypassoperation - en fetmaoperation - för att han är över 60 år. Han tycker det är åldersdiskriminering och kräver 120 000 kronor av landstinget för den operation som han gjorde privat.

Staffan Jonsson nekades en fetmaoperation av landstinget - han var för gammal. Efter att ha betalt 120000 kronor för att få operation utförd privat vill han nu ha ersättning av landstinget.

Staffan Jonsson nekades en fetmaoperation av landstinget - han var för gammal. Efter att ha betalt 120000 kronor för att få operation utförd privat vill han nu ha ersättning av landstinget.

Foto: Fredrik Jonson

Norrköping2010-11-03 00:00
Hans operationsresultat talar sitt tydliga språk. Sedan operationen utfördes den 17 augusti har Staffan Jonsson gått ner 25 kilo, minskat sitt medicinintag till en fjärdedel och hans läkare tror att åldersdiabetesen med all sannolikhet kommer att försvinna inom något år. Därför är han i dag glad över att han inte gav upp helt när landstinget nekade honom en operation, av åldersskäl. Detta trots att han hade ett BMI på drygt 40, högt blodtryck och åldersdiabetes och befann sig i riskzonen för bland annat infarkt och hjärnblödning. - När jag fick nej blev jag lite halvless. Men jag är glad i livet och skulle vilja ha några år till, så när jag i början av juni i år läste i en kvällstidning om en kille som vägt 140 kilo och hade gjort en gastric bypass och var nere under 100 kilo efter åtta månader fick jag lite hopp, berättar Staffan. Valde privat sjukhus
Artikeln inspirerade honom att kontakta Carlanderska sjukhuset i Göteborg, där han fick ett positivt bemötande. Han fick fylla i en hälsodeklaration och fick en tid. På plats fick han träffa kirurgen Torsten Olbers, narkosläkare, dietist med flera. De konstaterade att det inte fanns några medicinska hinder för en operation. Efter tre veckors soppdiet var det dags för titthålsoperationen den 17 augusti. Han skrev in sig på måndagskvällen vid sextiden och kunde gå därifrån på torsdagsmorgonen. - Det kändes annorlunda än på ett vanligt sjukhus. Plötsligt kändes det som alla var rädd om en.Operationen lyckades och nu har livet vänt. Allt går åt rätt håll. Staffan går på gym tre dagar i veckan, tar promenader och har vant sig vid att bara äta två deciliter mat åt gången.- Det är inget problem. Jag får ju alla smaker och äter allt, säger han och tillägger att motionen börjar kännas som ett behov. Målet är att vara nere på 85 kilo om ett år, vilket det är länge sedan han vägde. Många års hårt jobb med oregelbundna måltider, stillasittande och jojobantning har satt sig runt midjan. Men även om Staffan Jonsson är nöjd med operationen har han svårt att smälta att landstinget nekade honom en operation enbart med åldern som motivering och att han fick ta 120 000 kronor av sparkapitalet till att göra operationen privat. "Man ska skylla sig själv"
- Jag hade mycket hellre använt de pengarna till att åka till Australien dit vi har en stående inbjudan. Efter moget övervägande har han skrivit ett brev till landstingspolitikerna och verksamhetschefen för kirurgkliniken på Vrinnevisjukhuset. Han undrar om ålderdiskriminering är förenligt med hälso- och sjukvårdslagen. - När de inte vill operera personer över 60 år samtidigt som politikerna vill att vi ska jobba tills vi är 70. Hur får de ihop det?Staffan Jonsson har alltid trott att det var medicinska bedömningar som var avgörande för om man skulle få en behandling eller inte. - Det känns lite som de tycker att man ska skylla sig själv. Eller så är det ett sätt att spara pengar. De kanske tycker det är bättre om vi dör tidigt så slipper de vårdkostnaderna för oss. "Investering i liv"
- Men egentligen borde väl landstinget tjäna på operationerna eftersom medicinerna kan minskas till 25 procent jämfört med före operationen. Så pengarna för operationen borde de tjäna in på några år och så slipper de ju kostnaderna för följdsjukdomar, som stroke. Jag ser det här som en investering i liv.Men han vägrar ge sig. Nu begär han att landstinget ska betala hans operation i efterhand. Något svar har han dock ännu inte fått.
Fakta Fetma
Världshälsoorganisationens (WHO) gränsvärde för fetma går vid 30 och däröver. Enligt den definitionen beräknas det i Sverige finnas 500 000 invånare med fetma. Gränsdragningen mellan fetma och övervikt är godtycklig. BMI, body mass index, anger en människas kroppsvikt i förhållande till kroppslängden i kvadrat. BMI ger ingen information om viktfördelning mellan fettvävnad och muskelvävnad eller om fettvävnadens fördelning
i kroppen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om