"Ställ om till jämställt"

Projektet "Ställ om till jämställt" jobbar för att stärka kvinnor med utländsk högskoleutbildning i deras arbetssökningsprocess.

Projektledare. Nadia Bednarek vill att rekrytering på svensk arbetsmarknad ska inkludera fler. – Vi vill ändra på svårigheterna för utlandsfödda att komma i arbete, säger hon.

Projektledare. Nadia Bednarek vill att rekrytering på svensk arbetsmarknad ska inkludera fler. – Vi vill ändra på svårigheterna för utlandsfödda att komma i arbete, säger hon.

Foto: Viktor Westin

Norrköping2015-12-27 13:33

Nadia Bednarek på Byrån mot diskriminering i Östergötland leder projektet som startades för ett år sedan.

– Tidigare hade byrån ett projekt som hette "Vi avgör framtiden", där vi jobbade med att få in utlandsfödda kvinnor i svenskt föreningsliv. Vi märkte av stor efterfrågan hos kvinnorna att få komma in på den svenska arbetsmarknaden. Undersökningar visar att det är svårare för utlandsfödda att komma i arbete och det vill vi ändra på, säger Nadia Bednarek.

Hon menar också att flera andra faktorer väger in.

– Arbetsmarknaden i sig är inte heller jämställd med könsfördelningen. Att vara utlandsfödd och kvinna kan i olyckliga fall leda till dubbeldiskriminering. Det behöver inte vara så överallt, men statistiken talar för sig själv. Just gruppen akademiker tog vi för att många med bevisad utbildning får jobb som är under deras kompetensnivå, säger hon.

Rekrytering skedde genom samarbeten med bland annat olika myndigheter, arbetsförmedlingen och olika skolor. Utbildningar och hjälp med arbetsökningsprocessen ska ge kvinnorna praktik som förhoppningsvis leder till anställning.

– Först håller vi utbildningar i diskrimineringslagen, arbetsrättslagen och härskartekniker. Det är för att de ska bli medvetna om vilka rättigheter de har och hur de ska hantera olika situationer. Sedan har vi utbildningar och workshops i hur man skriver CV och personliga brev. Alla får även en proffessionell CV-granskning efteråt.

Men att hjälpa individerna är bara ett steg i processen. Den 20 januari håller byrån utbildning för olika arbetsgivare, chefer och rekryterare.

– Vi kallar den "Rekrytera utan att diskriminera" och vår jurist håller i den. Bland annat kommer några från universitet- och högskolerådet att berätta hur man översätter en utländsk examen till en svensk. Brist på kunskaper kan nog försvåra på vissa plan.

Totalt har de haft kontakt med runt 40 kvinnor och 12 av dessa har det inletts ett närmare samarbete med. 9 av dessa 12 har idag praktik på en arbetsplats som matchar deras kompetens.

– Det vi gör är väldigt uppskattat, både hos deltagare och företag. Visst finns det utmaningar, men alla vinner på det här. Våra förhoppningar med det här är att alla deltagare ska få en tjänst som de faktiskt är kvalificerade för. Och att flera arbetsgivare ska rekrytera på ett mer inkluderande sätt, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om