Stängningen skapar "nytt" brandkårsmuseum

Brandkårsmuseet hoppades på en rekordsommar. Istället tvingades man hålla stängt. I gengäld har det funnits tid att fräscha upp museet.

Varje måndag och tisdag är det arbetsdag på brandkårsmuseet. Då bli det även tid för kaffe och småprat. Från vänster: Håkan Hagström, Hans Furuheim och Peter Nylander.

Varje måndag och tisdag är det arbetsdag på brandkårsmuseet. Då bli det även tid för kaffe och småprat. Från vänster: Håkan Hagström, Hans Furuheim och Peter Nylander.

Foto: Gunnar Hagberg

Norrköping2020-10-05 10:00

Brandkårsmuseet i Simonstorp har varit stängt under hela 2020. Trist såklart. Men det finns även positiva effekter av den ofrivilliga stängningen i pandemins spår.

– Först sköt vi upp öppnandet. Men i mitten av juli tog vi beslutet att hålla stängt hela året. Det kändes som ett riktigt val. Nu har i lugn och ro kunnat jobba med utställningen och genomfört flera förbättringar. Vi siktar på att komma starkt tillbaka under nästa år och vara bättre än någonsin. Besökarna ska få uppleva en klar förändring, säger Håkan Hagström som är ordförande i föreningen bakom brandkårsmuseet.

Varje måndag och tisdag jobbar entusiasterna i museet. Inför den planerade nyöppningen nästa år kommer besökaren mötas av, bland annat, nya montrar och miljöer. Målade pilar på golvet visar den korrekta slingan genom samlingarna och föremålen ska kompletteras med bild- och ljudillustrationer. Allt för en mer levande upplevelse.

– Jag vill betona att det är ett arbetslivsmuseum i första hand. Vi speglar brandmannens yrkesliv under 300 år. Det är inget bilmuseum. Även om vi har brandbilar från 1908 och fram till 1980, säger Håkan Hagström.

Ändå dyker bilfantasterna upp lite då och då. Håkan Hagström berättar om delegationen från Ford Anglia-klubben som hade hört att museet hade en brandspruta som drevs av en Anglia-motor.

– Det kom för att titta på den. Bara den. Ingenting annat. Det är roligt med nördar, säger han.

Föreningen bakom brandkårsmuseet bildades år 2000 och jubilerar således under året. Eventuellt firande får dock vänta till nästa år. I sommar hade man annars siktat på att nå tretusen besökare. Under 2019 kom man upp i 2 300 besök.

– Sommarmuseerna brukar dra folk. Vi trodde nog på bra siffror i år när alla stannade hemma i Sverige, säger Håkan Hagström.

Entusiasmen hos medlemmarna har inte mattats trots ett stängt museum.

– Jag tycker framför allt att det är kul att få bevara gamla grejer. I dag handlar mycket om att bara slänga. Kan man istället bevara och göra i ordning gamla föremål bidrar man till att historien lever vidare. Risken att vi hamnar i en form av historielöshet är annars stor, säger styrelsemedlemmen Hans Furuheim.

Inom kort kommer föreningen att tömma sitt stora lager i Simonstorp. Brandbilarna därifrån ska också in i museet under vinterhalvåret när lagret hyrs ut som vinterförvaring för bland annat husvagnar.

Karta: Simonstorp
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!