Till salu – Johannisborg! Efter snart 400 år vill staten inte längre äga bastionen.
Det slog inte ned som en bomb precis. Få minnesmärken har misshandlats mer. Knappt stod bygget klart 1618 förrän länets hertig Johan dog. Slottet med sina skatter skingrades. Hans unga hustru och kusin dog ett halvår efter.
Nu har staten fått nog. Man säljer en tredjedel av sina kulturfastigheter, däribland resterna efter Johannisborg.
Knepigt
– Mycket knepigt – vem kan ha nytta av dem?
Förre stadsantikvarien Ann-Charlotte Hertz är skeptisk.
Slottet är både byggnadsminne och fornminne, och omges av dubbla regelverk. Den som sätter spaden i jorden får problem, här vilar lämningarna efter renässansens skrytbygge.
Stjärnform
Bygget av Hans Fleming (som fortlever i Fleminggatan) höll nästan på att ruinera hertigdömet. Sjuhundra knektar slet med att forma den stjärnformade bastionen. I dag är vallarna övervuxna. Kvar står endast porttornet. Sponsrat med nytt tak för åttio år sedan. Då gjorde nödhjälpsarbeten att Johannisborg vårdades. För fyrtio år sedan renoverades vallarna.
Orolig
– Man blir lite orolig, inte minst för hur Ostlänken ska gå. Det finns däremot planer på att göra park här när hamnen byggs ut. Det låter vettigt, menar Ann-Charlotte Hertz, men hur ska ägaren se ut?
96 av Riksantikvarieämbetets och 49 av Fastighetsverkets kulturminnen föreslås säljas. Även Rönö kungsgård vill staten avyttra.
Plockades ner
Norrköpings mäktigaste slott byggdes spegelvänt, med en del för hertigen och en för hertiginnan. Drottning Kristina lär ha övernattat där. Ryssarna avlossade en salva, innan de upptäckte att slottet var obebott. Efter ryssbranden 1719 användes stenen för att bygga upp andra hus i Norrköping.
Även Vadstena
Nådastöten utdelades när Statens järnvägar byggde lokstallar i vallarna. Sedan anlas Postverkets terminal på området. Porttornet fick en ny granne.
– Staten ska inte äga allt, menar utredaren Inger Lilieqvist. Staten ska inte förvalta andras egendom. Därför vill man göra sig av med även Vadstena slott och Rökstenen.
Ny möjlighet
Men museichefen Bror Tommy Sturk, som just nu också fungerar som stadsantikvarie, är optimistisk.
– Först tänkte jag "hjälp"! Men staten har inte vårdat Johannisborg särskilt väl. Nu öppnas nya möjligheter. Det har funnits intressenter. Kommunen har en detaljplan och med rätt ägare kan den sättas i verket. Det handlar om att göra en så skonsam exploatering som möjligt.