Stekt fläsk med löksås

Foto: Dan Strandqvist

Norrköping2009-08-22 00:15
Nu blir det riktig mat, brukar min dotter säga när det dukas fram stekt fläsk och löksås. Och jag håller med. Godare än så här kan man knappast äta. Inte riktigare heller för den delen.Stekt fläsk med löksås var ett måste på lunchkrogarna för några år sedan. Gärna med skalpotatis och löksås spetsad med lite flott från fläsket. Tänk bara på att fläsket är salt så vänta med salt i såsen till efter det att flottet tillsatts.Gör så här:1. Skala och skär lökarna i mindre bitar. Fräs lökhacket med smör i kastrull. Bitarna ska klarna, inte brynas. Pudra över vetemjöl och späd med mjölk till slät sås. Låt såsen koka upp och sjuda i 5 minuter.2. Stek fläsket i lika delar smör och rapsolja. Krydda med peppar. Salt behövs inte då fläsket är rimmat, det vill säga saltat.3. Ta en knapp matsked fett från pannan och rör ner i såsen. Smaka av såsen med salt, om det behövs, och peppar.
Recept
För 4 personer500 g rimmat fläsksmör och rapsoljaTill såsen:2 gula lökar1 1/2 msk smör2 msk vetemjöl5 dl mjölksalt och pepparAtt äta till:kokt potatisblandad sallad
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om