Stekt lax med sparris och vitvinssås

Foto: Dan Strandqvist

Foto: Dan Strandqvist

Foto: Fotograf saknas!

Norrköping2007-05-04 04:00
Stekt lax med sparris och mild vitvinssås är perfekt mat att samla familjen kring.
Bra festmat är den som går att förbereda. Skär laxen i portionsbitar i god tid. Koka såsen och gör de festliga mostopparna. De senare är potatismos som blandas med en äggula och en matsked olja. Spritsa toppar på plåt och gratinera dem strax före servering.
Smörfräs finhackad gul lök i kastrull. Späd med torrt vitt vin, grädde och vatten. Smula i en tärning fiskbuljong och red av med maizena löst i vatten. Sjud såsen fem minuter. Smaka av med salt och vitpeppar och sila såsen.
Färsk sparris kokas
3-4 minuter i lättsaltat vatten. Fryst sparris behöver bara värmas i lättsaltat vatten. Stek laxbitarna i medelvarm panna. Salta och peppra.
Grunda med sås på varma tallrikar. Lägg laxbitarna i såsen och toppa med sparris. Citron, varm grönsak gratinerad potatismos bjuds till.
4 personer
4 bitar benfri lax
salt och vitpeppar
smör
Till såsen:
1 msk smör
1 gul lök
1 1/2 dl torrt vitt vin
1 1/2 dl grädde
2 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
maizena till redning
salt och peppar
Till servering:
grön sparris och citron
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om