Stensopp (Karl Johan)
Foto: Fotograf saknas!
Stensopp, eller Karl Johan som den också heter, är en av de bästa nybörjar-svamparna och hos många svampplockare lika populär som kanterellen.
Svampen har fått sitt namn efter kung Karl XIV Johan som var mycket förtjust i denna svamp.
Svampen är på grund av sin storlek väldigt tacksam att plocka och fyller snabbt de största svampkorgar.
Hatt
Ljust till mörkt brun, halvklotsformad och upp till 30 centimeter bred. Hattkanten är i regel något ljusare. Köttet är vitt men kan närmast hatthuden ha en något rödbrun ton. Svampen är ofta angripen av larver, vilket gör att de lite mindre svamparna oftast är lämpligast att plocka.
Undersida
Karl Johansvampen hör till gruppen soppar, vilket betyder att undersidan av hatten består av fina rör eller porer.
Ytan ser först slät ut, men tittar man noga ser man de fina hålen i porlagret. Rören är på unga svampar vita men blir med tiden gulare.
Fot
Foten är oftast ganska tjock och klumpig och längst upp närmast hatten finns ett mycket fint ljust ådernät som är lätt att se, främst med lupp.
Växtplats
Karl Johan är en mycket vanlig svamp både i barr- och blandskog och kan hittas från högsommaren till senhösten.
Förväxling
Det finns flera soppar som kan likna Karl Johansvampen men ingen av dem är giftig eller har det fina vita ådernätet längst upp på foten. En förväxlingssvamp är gallsoppen som smaker mycket illa och förstör tillagningen om man tagit fel men är inte giftig.
Användning
Plocka aldrig soppar
i plastpåse. De kan var lätt angripna av snyltsvampar som utvecklas i den täta påsen med följd att man kan drabbas av matförgiftning vid tillagning.
Använd korg och rensa så fort som möjligt. Använd allt på svampen som ser fräscht ut. Rören har samma smak som hatt och fot efter tillagning.
Skär i små bitar, stek
i smör på svag värme tills svampen är ordentligt genomstekt och fått fast konsistens. Ofta betyder detta en stektid på upp mot 35 - 40 minuter. Lämplig till "varma mackan", i såser, svampsoppor och de flesta rätter där svamp passar.
Fotnot: Tidigare delar a v svampskolan var publicerade 17/8,19/8 och 23/8
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!