Stjernkvist berättar: Det har han fått mest skäll för

Lars Stjernkvist, 62, är redo för livet utanför det politiska rampljuset, men han sviker aldrig sitt engagemang. "Mitt nästa uppdrag kommer, som min fru säger, vara världens viktigaste vad det än blir", säger han.

På Hörsalens scen, över en termos kaffe och Saltängsbullar, möttes NT:s Mats Willner och Lars Stjernkvist, som i dag gör sin sista dag i maktens korridorer, och pratade om de 14 år - och lite till - i Rådhuset.

På Hörsalens scen, över en termos kaffe och Saltängsbullar, möttes NT:s Mats Willner och Lars Stjernkvist, som i dag gör sin sista dag i maktens korridorer, och pratade om de 14 år - och lite till - i Rådhuset.

Foto: Joakim Blomqvist

Norrköping2020-11-30 06:00

Att försöka hitta en tid för en avskedsintervju med Lars Stjernkvist (S) var inte alldeles enkelt. Hans schema under den sista veckan var pressat in till absolut sista minuten.

"Jag hade tänkt städa ur mitt rum i Rådhuset, mjuklanda och gå runt och småvissla lite, men det finns inte chans", sa Lars Stjernkvist då, när vi skulle hitta en tid.

Lars Stjernkvist (S) upptäcker gärna Norrköping till fots. Det blev en kortare promenad med NT:s Mats Willner på vägen till arenan för intervjun.
Lars Stjernkvist (S) upptäcker gärna Norrköping till fots. Det blev en kortare promenad med NT:s Mats Willner på vägen till arenan för intervjun.

Vi möts i Industrilandskapet och går mot Hörsalen.

Du kan småvissla lite nu innan vi kommer fram.

– Kan jag det? Min pappa Henry var en ganska duktig amatörmusiker och spelade i ett jazzband. Han var också ett känt ansikte i Motala och visslade gärna. Vi är rätt lika på många sätt. Jag har nog ärvt mycket av honom – bortsett från musikaliteten, säger Lars och börjar småvissla på Sleipners "Randigt är roligt".

I dag, måndag, kliver han av.

– Jag har förknippats med politik och varit, i någon mening, en offentlig person i 40 år, vilket är en hiskeligt lång tid. Det har funnits perioder mitt liv utan offentliga uppdrag, men vad jag än har gjort så har jag haft ett engagemang, tyckt och drivit saker och försökt påverka. Jag kommer fortsätta att göra det.

Du kan tänka leva dig utan politiken, men inte utan ditt engagemang.

– En väldigt bra sammanfattning. 

Två stolar och ett bord på scenen väntar i Hörsalen. Hörsalen har sett stjärnor komma och gå, berört generationer, varit hemmaplan för Symfoniorkestern och är, som Lars Stjernkvist uttrycker det, "kulturens utropstecken mitt i vår stad". 

Den kunde faktiskt ha satt punkt på hans karriär i Rådhuset.

– Det höll på att växa fram en majoritet för att sälja Hörsalen och göra om den till restaurang för ett tiotal år sedan. Jag kunde förstå en del av argumenten för det, men det kändes i grunden fel. Det är en mötesplats för all slags musik och teater.

På Hörsalens scen, över en termos kaffe och Saltängsbullar, möttes NT:s Mats Willner och Lars Stjernkvist, som i dag gör sin sista dag i maktens korridorer, och pratade om de 14 år - och lite till - i Rådhuset.
På Hörsalens scen, över en termos kaffe och Saltängsbullar, möttes NT:s Mats Willner och Lars Stjernkvist, som i dag gör sin sista dag i maktens korridorer, och pratade om de 14 år - och lite till - i Rådhuset.

Många inom Lars Stjernkvists eget parti tyckte att Hörsalen inte var värd att renoveras för så mycket pengar, vilket ställde allt på sin spets.

– Man ska undvika att hota med att avgå på grund av en sakfråga. Politik är ett lagarbete och man måste vara beredd att kompromissa, men ibland är det liksom ofrånkomligt. Då sa jag, till några, att "gör ni det här så måste ni leva med följden att ni gör det utan mig. Jag kan inte bidra till det här. Det går inte."

Det låter dramatiskt.

– Det var oerhört dramatiskt.

Har du, handen på hjärtat, sagt att "jag avgår" andra gånger också?

– När jag har kurser för unga politiker eller som mentor brukar jag säga att om man inte avgår varje dag så är det något som är lite galet. Någon gång under dagen kan man fundera om det är värt priset eller om man verkligen kan stå för det här, men jag hoppas att man varje dag ganska snabbt kommer fram till att det är det, men som svar på din fråga, så ja.

Du pratade om vemod, när du tryckte på knappen ”skicka” och ditt beslut blev känt för alla den 8 september. Hur känner du i dag?

– Vemodet finns kvar, men det är nog mer värme nu än vad det är vemod jämfört med den dagen. Det bästa med att avgå är att man får höra så mycket positivt och uppskattningar som man inte får annars. Det svåraste som politiker och makthavare är att avgå vid rätt tillfälle.

Finns det ett rätt tillfälle?

– Det bästa tillfället är ju då man fortfarande tycker att det är roligt, men samtidigt är det svårt. Det känns som om det är rätt tillfälle av massa olika skäl, men det är vemodigt, för jag tycker fortfarande att det är roligt.

Vi sitter på en scen och ridån ska strax gå ner för din politiska gärning i Rådhuset. Du har stått där på barrikaderna och mött såväl ruttna tomater som stående applåder i 14 år.

– Jag har fått ganska många ruttna tomater – bildligt talat i alla fall – genom åren.

Finns det någon fråga du särskilt tänker på?

– Vi fick fullkomligen en störtskur med skäll när vi tog beslut om, och uppförde, två brobyggen. Det blev väldigt starka reaktioner. Broarna blev en symbol för att vi använde pengarna fel, vilket kändes märkligt.

Vad kommer du inte sakna från den här tiden?

– Tidiga morgnar. Jag är väldigt trögstartad och funkar egentligen inte mentalt före klockan 11.00. Frukostmöten borde grundlagsförbjudas, säger Lars och skrattar.

"Vemodet finns kvar, men det är nog mer värme nu än vad det är vemod jämfört med den dagen när jag berättade om mitt beslut", säger Lars Stjernkvist.
"Vemodet finns kvar, men det är nog mer värme nu än vad det är vemod jämfört med den dagen när jag berättade om mitt beslut", säger Lars Stjernkvist.

Lars Stjernkvist och partiledningen i Norrköping hade kommit överens om ett farväl redan under våren, men när pandemin slog till sköts allt på framtiden. Vad han och resten av Rådhuset inte visste då var att det skulle följa ett halvår av stora rubriker, som vissa knappt får uppleva under ett helt arbetsliv. Coronaviruset, utvecklingen av Malmölandet, turerna runt Marviken, Ostlänken, Ivo:s svidande kritik runt treåriga Esmeraldas död och flygplatsens framtid är alla verkligt stora frågor.

– Att det skulle hända en del andra saker från den 8 september tills nu hade man ju inte en susning om då.

Som Marviken?

– Den frågan är lite symbolisk. Den beskriver något som har hänt med lokalpolitiken. Ibland kan man tro att Stefan Löfven sysslar med de stora frågorna, nationella och globala, och vi sysslar med det lilla och lokala, men så är det inte. De stora globala frågorna finns i det lokala. Marviken påminner oss om det. Det finns utländska intressen, gränslösa relationer och affärer som kan påverka ett detaljplanebeslut i Norrköping. Jag måste, som kommunpolitiker, ägna mig åt säkerhetspolitik, vilket man normalt inte gör.

Har du något dåligt samvete att lämna över den frågan till din efterträdare Olle Vikmång?

– Jag känner inte att jag lämnar över något i själva sakfrågan. Jag fattade ett beslut jag känner mig otroligt trygg i och som en enig kommunstyrelse ställde sig bakom till när de fick höra bakgrunden, men det smärtsamma i den frågan är tyvärr att vi inte tyckte lika i Kvartetten. Det är det jag lämnar efter mig som inte känns bra.

...och de andra frågorna jag precis räknade upp?

– När du gör den här uppräkningen inser jag att, apropå att välja rätt tillfälle, den som tror att man kan avgå när det är lugnt lurar sig själv. Det finns inget sånt tillfälle. Varje dag i en KS-ordförandes tillvaro är fylld av stora och små kriser, stora och små frågor som alla är svåra. Jag har försökt att ta ansvar för alla de frågorna under tiden tills nu.

Flera av kommunens nämnder står, som vi skrivit om, inför nedskärningar och besparingar. Hur mår Norrköping? Är du, när du kliver av, orolig för ekonomin? Ni bär det yttersta ansvaret.

– Vi lever i en orolig tid. Vi har problem i alla kommuner och regioner. Det finns krav som följer med befolkningskurvan på att bygga ut – inte minst i skolans värld. Det är kämpigt, men vi är bättre rustade än andra och har stoppat undan reserver. Det ser hyfsat ut inför 2021. Det finns en bred politisk enighet om tre områden – äldrevård, sjukvård och skola – som behöver mer resurser. Det kostar. Andra områden kommer få stå tillbaka.

Så vad känner du?

– Orosmolnen finns kvar med de utmaningarna vi står inför, men möjligheterna till statsbidrag och draghjälp av regering och riksdag ser betydligt ljusare ut i dag än för ett år sedan.

Vi har i flera intervjuer berättat om Lars Stjernkvist "tre-i-topp" under hans 14 år med att bryta blockpolitiken, förbättra skolresultaten och göra Norrköping bättre än sitt rykte.

S och Lars Stjernkvist gjorde gemensam sak med C, KD och L efter valet 2014. Kvartetten suddade ut blockgränsen och tog makten i Rådhuset 2014 innan statsminister Stefan Löfven, drygt fyra år senare, också sökte och hittade en lösning över gränserna.

Löfven har mötts av kritik från de egna leden om svikna ideal och värderingar i sin uppgörelse i riksdagen.

I Norrköping?

– Vi har fått en del sån kritik, men inte alls lika tydlig som på riksplanet. När vi gjorde upp om lagen om valfrihet i Norrköping fick vi en del tuffa frågor som "hur kan ni öppna upp för privata lösningar om äldreomsorgen?". Det känns också som, jag har kanske fel, att Socialdemokraterna har en hyfsad och stark kraft i Kvartetten. Vi får gehör för det vi tycker. Vårt samarbete i Kvartetten är också lite unikt i Sverige. Det bygger mer på lust än på nöd. Det känns inte så riksplanet just nu.

I dag, måndag, kliver Lars Stjernkvist (S) av sitt uppdrag i Rådhuset. 14 år, varav tio som KS-ordförande, är en lång tid i det politiska rampljuset i Norrköping. Nu väntar en ny och annan tid i hans liv.
I dag, måndag, kliver Lars Stjernkvist (S) av sitt uppdrag i Rådhuset. 14 år, varav tio som KS-ordförande, är en lång tid i det politiska rampljuset i Norrköping. Nu väntar en ny och annan tid i hans liv.

Har du någon gång känt att det är för mycket Lars Stjernkvist i Norrköping?

– Hmm...

Vad tänker du då?

– Att jag, om någon, borde ta ansvar för att det inte är så mycket Lars Stjernkvist. Det är svårt. Jag kan verkligen känna och förstå det. Det är också ett av skälen till varför man måste inse varför man måste stiga åt sidan.

Vad ska du göra nu?

– Min fru Laila, som känner mig bättre än jag själv, sa när jag berättade att jag skulle ta det lite lugnare och varva ner "försök inte lura inte dig själv. Det spelar ingen roll vad du gör. Vad du än gör så kommer du betrakta det som världens viktigaste uppdrag."

Kommer du sitta kvar i kommunfullmäktige till nästa val?

– Ja.

Kan du tänka dig en mandatperiod till?

– Jag har fem år kvar i yrkeslivet och kan tänka mig ett nytt förtroendeuppdrag. Jag vet inte om det blir fullmäktige. Det kanske blir i något annat sammanhang.

Kommer du kunna tänka "det är inte mitt bord längre" när det händer saker i vår kommun?

– Ja.

Går det?

– Jag minns när jag lämnade uppdraget som partisekreterare till statsministern Göran Persson 2004. Han ringde till mig under sommaren och sa "jag visste att du är naiv, men inte så här naiv. Du kan inte lämna ett av Sveriges viktigaste uppdrag med det här tempot och den statusen och tro att du kan åka hem till Norrköping och börja söka jobb. Det är så dumt".

Det var inte så dumt.

– Det blev inte det. Jag kunde åka hem.

Lars Stjernkvist

Född: Den 27 april 1958 i Motala.

Familj: Fru Laila. Syskon, syskonbarn och syskonbarnbarn.

Bor: Lägenhet i Norrköping.

Karriär: Han var riksdagsledamot 1991–1998, generaldirektör för Integrationsverket i Norrköping 1998–1999, partisekreterare för Socialdemokraterna 1999–2004, kommunalråd i Norrköping 2006 med ansvar för skolan och kommunstyrelsens ordförande 2010–2020.

Favoritlag: Sleipner och IFK Göteborg.

Favoritartist: Miss Li.

Aktuell: Gör sin sista arbetsdag i dag, måndag, i Rådhuset.

Karta: Hörsalen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!