Lars Stjernkvist (S) har fortfarande en plats i kommunfullmäktige men har i övrigt lämnat kommunpolitiken. Han var kommunstyrelsens ordförande när beslutet om att kommunen inte skulle ta över vägföreningarna fattades 2020.
– Det underlag som vi fick visade att det skulle bli väldigt kostsamt för kommunen att ta över. Om inte i samband med själva övertagandet, kunde det bli stora kostnader i efter hand för att höja standarden. Det var ofrånkomligt att det skulle kosta mycket pengar, säger han.
På dessa grunder fattades beslutet att kommunen inte hade ekonomisk möjlighet att ta över vägföreningarna. Men kommunen hade kunnat ta över vägföreningarna i befintlig skick utan stora kostnader vare sig för vägföreningarna eller kommunen.
Gjorde ni politiker det onödigt krångligt?
– Det som talar för att kommunen ändå gjorde en rättvis bedömning är att vi har analyserat frågan oerhört noga men inte hittat någon enkel lösning.
– Men självklart, skulle det visa sig att det kommer fram nya uppgifter eller om underlaget inte gav en rättvis bild, då måste man ompröva. Det får aldrig gå prestige i beslut.
Han önskar att det fanns ett enkelt sätt att ta över de vägföreningar som vill det – utan att det kostar stora summor.
– Om det dyker upp en sådan möjlighet, antingen genom att lagstiftningen förändras eller att förutsättningarna ändras på annat sätt, då är jag den första att säga att vi ska pröva den möjligheten.
Reidar Svedahl (L) är kollega i Kvartetten och ansvarig politiker i Samhällsbyggnadsnämnden. Han brukar tala om att hela Norrköpings kommun ska blomstra och att ytterområdena ska växa. Men i ytterområdena har vägföreningarna bestämmanderätt över marken och om det exempelvis ska byggas en ny lekplats får de boende bekosta det själva.
Hur motiverar du att det är så?
– Jag kan inte de här detaljerna som du refererar till så jag har lite svårt... för en gång skull är jag ganska tyst. Det beror på att jag inte vet tillräckligt om det här. Jag har fullt förtroende för att Karin Jonsson och de andra i tekniska nämnden fattar kloka beslut, säger Reidar Svedahl.
Men rent ideologiskt. Känns det rimligt?
– Det finns en kommunal påse med pengar. Den är mindre än vad alla kommuninvånare och företagare önskar. Jag ska inte kommentera hur tekniska nämnden jobbar men de prioriterar säkert utifrån var det bor mest människor.