Stopp för skolans resor till fjällen
I morgon torsdag är det vinteridrottsdag för eleverna på Råsslaskolan. Då åker 80 - 90 av skolans 300 elever till Dalarna. Den som vill men inte har råd att åka får stanna hemma. Resan är helt i strid med kommunens nya riktlinjer. Och skollagen.
Resa och liftkort kostar 295 kronor. Har man inte egen skidutrustning tillkommer ytterligare 150 kronor i hyra. De som hellre vill åka snowboard får istället betala 190 kronor i hyra.
Om eleverna dessutom blir hungriga och behöver lunch kostar det 45 kronor. Kostnaden per elev blir lätt cirka 500 kronor. Plus fickpengar till dricka, korv eller godis.
Råsslaskolan är inte på något sätt unik. Avgifter och kostnader i skolan - också i samband med skolresor - har länge varit en "het" och omdiskuterad fråga. Föräldrar som kanske har flera barn i skolan ser tusenlapparna flyga iväg. Eller så får de som inte har råd låta barnen stanna hemma.
Upprörda föräldrar frågar om det här är rätt? Kan skolan verkligen göra så här? Det blir allt oftare som eleverna ska betala till olika aktiviteter och insamlingar.
Högst ett par tior
Lars Stjernkvist är skolansvarigt kommunalråd i Norrköping:
- Jag känner inte till just den här resan, men det är bra att frågan kommer upp. Våra principer är enkla och tydliga - vi har en avgiftsfri skola. De kostnader som föräldrar ska behöva stå för ska vara obetydliga. Högst ett par tior.
Lars Stjernkvist anser att när det börjar handla om hundralappar har det gått alldeles fel. Om gemensamma skolresor ska göras, ska också kostnaden betalas gemensamt. Till exempel med pengar som kommit klassen tillgodo genom olika aktiviteter.
Nya riktlinjer
- Så sent som förra veckan hade Barn- och ungdomsnämnden i Norrköping det här, som för många är ett ekonomiskt problem, uppe. En enig nämnd beslutade att avgifter som inte kan anses obetydliga inte får förekomma.
- Det är ett viktigt principbeslut, anser Lars Stjernkvist.
Lars-Åke Edvardsson är utbildningschef i Norrköping:
- Vi följer givetvis skollagen och de politiska besluten. Kommunens linje har lagts fast helt nyligen och kommer snarast att gå ut till rektorer och skolchefer.
En tradition
Idrottslärare Martin Dahlhägg vid Råsslaskolan, som tycker att Barn- och ungdomsnämndens beslut får stå för dem, berättar att skidresan är en tradition:
- Det är ju inga snövintrar längre. Det här är enda chansen för många att få åka skidor. När resan planerades visste vi inte att det skulle bli snö.
- Vi har också flera billiga aktiviteter för de elever som inte åker. De kan bland annat vandra, ha spa-dag eller åka skridskor. Så ingen behöver känna sig utpekad för att man inte åker med.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!