Videon är inte längre tillgänglig
NT har tidigare berättat om att ett stort antal lindar längs Södra och Östra Promenaden är i så dåligt skick att något måste göras. För 19 av dem är tillståndet så illa att de riskera att rasa och skada människor och egendom. I går inledde man akuta insatser för just de träden efter att länsstyrelsen gett dispens från det biotopskydd, som gäller i Promenaderna.
Men kvar finns den stora frågan: Vad ska hända med resten av träden som blivit illa åtgångna av bilarnas framfart och nedgrävda ledningar som kapat rötterna?
Kommunen vill att hela 400 träd ska bytas ut, de flesta på Östra Promenaden. Det skulle innebära att en lång sträcka genom centrala stan skulle förändra utseendet radikalt. Många har reagerat och menar att själva landmärket för Norrköping skulle gå förlorat om så många resliga gammelträd byts ut mot små spinkiga ungträd.
Kostnaden för projektet är dessutom enorm: minst 82,5 miljoner kronor enligt kommunens beräkningar.
Länsstyrelsen bestämmer
Nu säger länsstyrelsen stopp till en så omfattande förändring. Man vill gå betydligt långsammare fram. Den här omgången vill man att högst 120 träd ersätts.
Och det är länsstyrelsen som bestämmer.
Sedan 20 år är stadens promenader nämligen byggnadsminne, där varje ingrepp kräver ett tillstånd. Dessutom måste dispens ges från biotopskyddet. En inventering visar att småkrypen frodas i de lummiga alléerna. Att radikalt förändra storleken på träden skulle också påverka den mångfladen.
400 träd väntar på utplantering
Det innebär att kommunen nu ställs inför ett problem. På Billbäcks plantskola i Svärtinge står 400 tolv år gamla lindar och väntar på att planteras ut under de närmaste åren. Det är kommunen som har beställt dem med tanke på promenadernas föryngring och senast i slutet av 2016 ska de vara borta från plantskolan.
Men Nicklas Jansson på länsstyrelsens naturvårdsenhet som är en av flera personer som håller i den här rätt komplicerade frågan där, menar att det inte är ett argument som man kan ta hänsyn till:
– Bara för att man har odlat fram 400 lindar innebär inte det automatiskt att det är behovet. Vi anser att 120 träd är gränsen den här gången. Att föryngra promenadernas 1 829 lindar är ett projekt på 150–200 år. Kring 100 träd vart 15:de år är rimligt och det har vi sagt till kommunen. Nu hänger det på dem att tala om för oss hur de vill lösa det hela, säger Nicklas Jansson.
Han menar att det finns många andra ställen där de beställda lindarna kan komma till nytta.
– Lindar är vackra träd som pryder sin plats var som helst. Kommunen får göra nya beställningar efterhand för att ha ett 100-tal nya lindar klara när är dags för nästa föryngring.
Samtalen fortsätter
Landskapsarkitekt Cecilia Österholm på kommunens tekniska kontor är glad över att man nu fått tillstånd till de mer akuta åtgärderna och vill annars inte avslöja hur kommunen tänker om framtiden för Promenaderna: – Vi för och har fört kontinuerliga diskussioner med länsstyrelsen. De kommer nog att pågå under hela hösten. Vårt mål har varit att sätta ut de 400 träden men det har vi ju inte fått tillstånd till, säger hon.
När det gäller tillståndet att förändra byggnadsminnet är det länsantikvarie Jan Eriksson som fattar beslutet. Han inväntar nu kommunens besked om hur man vill gå vidare.
Rötterna skadas
Han har varit tydlig med att kommunen tvingas till de här åtgärderna bland annat för att man tillåtit allför många aktörer att gräva ner rör, kablar och ledningar i marken utan samordning och eftertanke. Det innebär att rötterna skadats kontinuerligt.
Enligt Nicklas Jansson föreslår man därför att kommunen ska samla alla ledningar i kulvertar, som grävs ner läng Promenaderna.
– Då behöver man bara lyfter på locket när något ska åtgärdas. Den investeringen bör man kosta på sig när man har ett byggnadsminne som är så värdefullt som Norrköpings promenader, menar Nicklas Jansson.