Riva, renovera eller bygga nytt. Stora förändringar kan vara att vänta inom Norrköpings skolbestånd. Vi har tittat närmare på satsningarna på skollokaler som ryms i kommunens investeringsbudget för 2023. Men den nya budgeten i juni kan samtidigt förändra spelplanen när antalet Norrköpingsbor inte växer lika snabbt som man tidigare trodde.
För drygt ett år sedan, i mars 2022, skrev vi om fastigheten Kneippen 1:17 som tidigare rymde delar av Ebersteinska. En stor, igenvuxen och öde tomt utmed Linköpingsvägen var allt som då återstod efter rivningen av skolan. Beskedet från kommunala Norrevo var samtidigt att byggstarten för en ny skola på platsen var planerad till senare under 2022. Dock var ingen upphandling för det nya skolbygget ännu gjord.
Där är vi fortfarande.
– En ny skola finns med i kommunens investeringsbudget från i november. Planeringen är färdig. Däremot är uppdraget ännu inte upphandlat. Det är därför det dröjer. Men tanken är att det ska bli en av Norrköpings största skolor. I stil med Söderporten och med plats för uppåt 700 elever mellan F-klass och årskurs sex, säger Oskar Aldén, lokalstrateg på utbildningskontoret.
I investeringsbudgeten för 2023, som klubbades i november, är 315 miljoner kronor avsatt för den nya skolan, som ännu inte har något officiellt namn utan går under fastighetsbenämningen Kneippen 1:17 tills vidare. Till den summan kommer dessutom ytterligare 83 miljoner kronor för en ny sporthall i anslutning till skolan.
– En skola där vore en jättefin satsning i ett perfekt område. En ny grundskola inom Kneippen 1:17 har ett relativt stort upptagningsområde med elever från vitt skilda områden. Vilket är positivt. Kan vi bidra till en bra integration är vi givetvis glada, säger Oskar Aldén.
Med den nya skolan på plats behöver samtidigt inte kommunen längre Villastadskolan vars framtid varit föremål för diskussioner. Tidigare ville kommunen renovera och bygga ut skolan. Närboende överklagade planerna men till slut fick kommunen rätt i högsta instans. Nu är det emellertid nya förutsättningar som gäller.
– Den behövs inte längre. De 140 miljonerna som var öronmärkta i en tidigare budget har återlämnats. Kneippen 1:17 fyller det behovet. Exakt vad som händer med Villastadskolan i framtiden vet vi inte. Det finns vissa tankar. Kommunen behöver en ny gymnasiesärskola på sikt och då kan Villastad vara aktuell. Men det är mest bara spekulationer än så länge, säger Oskar Aldén.
Den nya budgeten läggs fram i fullmäktige den 19 juni. Något som kan påverka framtida investeringar som finns med i den aktuella investeringsbudgeten för 2023. Kommunstyrelsens ordförande, Sophia Jarl (M), flaggar för förändringar.
– Det kan bli revideringar. Vi har fått uppdaterade uppgifter när det gäller exempelvis befolkningsprognosen att ta med i beräkningen. Det är inte längre samma utveckling som vi trodde tidigare. Visionen på 175 000 invånare år 2035 kommer inte att uppnås. Därmed minskar också behovet av nya skolor, säger hon.
– De redan påbörjade projekten ska färdigställas. Det är de ännu inte påbörjade vi behöver titta på i vissa fall. Däremot behöver exempelvis Dagsberg en ny skola.
Ännu en stor investering planeras nämligen när den nya Dagsbergsskolan blir verklighet. Västra Vikbolandet, arbetsnamnet, kommer förmodligen att ligga på samma sida om Arkösundsvägen som Ljunga och inte, som nu, på samma sida som Dagsbergs kyrka och idrottsplatsen. I investeringsbudgeten finns 312 miljoner kronor anslaget för en ny skola med tillhörande sporthall för F-klass till och med årskurs sex.
– Det är inte bestämt exakt var vi ska bygga. Det finns ett par aktuella tomter som vi kan köpa i anslutning till samhället. En av dem ligger strax söder om Ljunga, säger Oskar Aldén.
Helt klart är dock att den nuvarande Dagsbergsskolans lokaler är undermåliga och skolan kommer också att läggas ned med den nya på plats.
– Det är den stora orsaken till att vi ska bygga nytt. Det finns begränsningar i hur stor verksamhet, antalet elever, som vi får ha på nuvarande tomt. Begränsningarna hänger ihop med flygplatsens flygstråk. För att bygga en skola i den storlek som vi vill tvingas vi söka en ny placering som inte begränsas av något flygstråk. Det är viktigt att få ekonomi i de nya skolorna. Dagsbergsskolan ligger nära brytpunkten hur små skolor vi kan ha. Vi vill ju ha kvalitet i verksamheten och för att få råd med det måste man ligga på 12–14 klasser, säger han.
En annan stor skolinvestering som finns med i budgeten är den nya Vilbergsskolan med tillhörande sporthall. 325 miljoner kronor är avsatt och tanken är att nya Vilbergsskolan ska rymma 18 klasser från F-klass till årskurs sex. Sammanlagt drygt 500 elever. Inte heller det bygguppdraget är ännu upphandlat, men Oskar Aldén hoppas att projektet kan komma igång till hösten. I så fall, säger han, kan den nya skolan stå inflyttningsklar höstterminen 2026.
Under byggtiden flyttar eleverna, efter sommarlovet, in till paviljonger i Ektorp i stället.
Även de nya skolorna i Smedby respektive Styrstad 6:15 ingår i den aktuella investeringsbudgeten med 252 miljoner kronor vardera.
– Det är väldigt mycket pengar som ska ut på skollokaler framöver. I flera fall handlar det om att ersätta uttjänta lokaler. Det får en samtidigt att fundera över hur vi har tagit hand om våra skolbyggnader i kommunen genom åren. Man kanske kan tycka att de har fått förfalla i vissa fall. Vilbergsskolan, till exempel, är byggd på en oisolerad betongplatta som gör en renovering väldigt komplicerad, säger Oskar Aldén.
Ett annat projekt är Oskarsskolan. Den gamla intilliggande paviljongen, signerad formgivaren Bruno Mathsson, är ju borta sedan något år tillbaka och ersatt av en tillfällig variant. När Oskarsskolan är färdigrenoverad, vid årsskiftet 2023–2024, kan eleverna flytta in där igen och således lämna den tillfälliga paviljongen vid Östra Promenaden. Oskarsskolan kommer också att avlasta grannen Djäkneparksskolan. Förutom att projektet löser lokalfrågan för skolan, ska den nya miljön utan någon paviljong harmoniera mer med den nya och uppsnyggade miljön utmed Östra Promenaden.
Totalt består 52 procent av de budgeterade investeringsutgifterna under perioden 2023–2026 av investeringar i verksamhetslokaler där skolan står för en betydande del. Men, som sagt, den nya budgeten kan förändra förutsättningarna. I juni vet vi exakt.