Inom vård och omsorg finns många chefer med ett för stort uppdrag - alltså för många medarbetare - och en jämförelsevis låg lön.
Det handlar om dem som kallas första linjens chefer, alltså de som är närmaste medarbetarna. Det kan till exempel vara en enhetschef på ett äldreboende.
Rektorer är också första linjens chefer. Det finns rektorer som också har ett för stort uppdrag, några har över 50 medarbetare, men i den gruppen ligger lönerna högre.
En genusfråga
– Det är en genusfråga, säger Margareta Öst, HR-utvecklare på kommunens personalkontor.
Inom vård och omsorg är många chefer kvinnor.
På tekniska och bygg- och miljökontoret är både förhållandena för cheferna och löner oftast bättre.
Förändring på gång
Margareta Öst och Maria Söderberg, kommunens HR-chef, har undersökt förutsättningarna för de kommunala cheferna. Efter deras rapport har politikerna i personalutskottet redan beslutat att det ska tas fram en plan för att förändra lönebilden för första linjens chefer så att den till år 2020 är "konkurrenskraftig".
I arbetet med rapporten har de båda bland annat träffat 50 av kommunens chefer som beskrivit sitt arbete.
Minskar sjukfrånvaron
– Den främsta slutsatsen är att en del chefer har ett för stort uppdrag, säger Margareta Öst.
De har för många medarbetare att vara chef för.
– Konsekvensen är att det blir svårt att jobba med feedback och delaktighet, säger Maria Söderberg.
Dialogen med medarbetarna hinns inte riktigt med och det kan påverka både medarbetarna och verksamheten. Om alla chefer har ett rimligare antal medarbetare så tror Maria Söderberg till exempel att sjukfrånvaron kan minska.
Hjälp för stressade
– Vi vet hur viktigt ledarskapet är för att skapa något slags harmoni och trygghet och för att medarbetare ska känna att de kan ta upp olika saker, säger Per-Olov Strandberg, personaldirektör, som svar på frågan hur bättre förutsättningar för chefer kan hjälpa till exempel stressade lärare.
Rapporten visar att många chefer trivs med jobbet. De är engagerade, positiva och mindre sjukskrivna än övriga medarbetare. Samtidigt är en del rejält stressade och behöver mera stöd.
Cheferna har ansvar för verksamheten, personalen och ekonomin. De kan ha en lång rad politiskt uppsatta mål, lagar och regler att förhålla sig till.
Varannan slutade
Omsättningen på chefstjänster är högre än på andra tjänster i kommunen. Inom vård och omsorg byttes hälften av cheferna mellan 2011 och 2013, men nu är det lugnare där.
Ändå går chefer i pension och slutar av andra skäl samtidigt som Norrköping växer och det byggs nya förskolor, skolor och äldreboenden, som alla ska ha en chef. Tillsammans gör det att kommuner under de närmaste åren lär behöva rekrytera ungefär 65 chefer årligen.
Rekrytering kostar
En rekrytering kostar uppskattningsvis 600 000 kronor om man räknar in den tid det tar för personen att helt komma in i uppdraget. 65 rekryteringar kostar nästan 40 miljoner kronor.
Bra rekryteringar och bra förutsättningar för cheferna behövs för att nya chefer inte ska lämna redan innan första året är slut, vilket händer.
30 som riktmärke
Förslaget till kommunstyrelsen är nu att sätta max 30 medarbetare per chef som ett riktmärke.
Rent matematiskt ger det ett behov av 40 fler chefer redan i dag, men en del kan förmodligen ha fler än 30 medarbetare om de får stöd med andra uppgifter. Det kan kanske vara smartare ibland, förklarar Per-Olov Strandberg.
Oavsett hur man gör beräknas kostnaden till mellan 25 och 30 miljoner och det måste i så fall in i budgeten för kommande år.