Han har inget emot att det finns förberedelser i en organisation. Men han vill samtidigt att medarbetarna ska förstå att det inte går att förbereda sig mot allt. En kris är i sig oförutsägbar.
– Som ledare vill du ha kontroll. Men i dag är det så mycket som är osäkert, vilket gör situationen jobbig. Faktum är att i ett krisläge tror jag att du kan kväva medarbetarna med för många frågor och rapporter om nuläget. Jag tror att det är viktigt att vi istället ställer oss fler frågor kring var vi är i morgon. Den ”gråa bollen med röda prickar” (bilden av coronaviruset) får inte stoppa utvecklingen, stoppa oss att se framåt, säger Lars Lundin, vd för Holmen Paper.
Lars Lundin är östgöte och uppvuxen i Eksund. Han jobbade som ung på Holmen när fabriken låg inne i centrala Norrköping. Han har överhuvudtaget jobbat många år inom pappersindustrin, bland annat på Stora Enso. Han kommer senast från en roll som VD för kartongtillverkaren Fiskeby Board. 2018 fick han sin nuvarande roll på Holmen Paper. Han beskriver företaget han jobbar för som ett starkt bolag som har växlat om när omvärlden förändrats. Historiskt och just nu.
– Vi har ställt om från främst tidningspappersproduktion till att i dag producera papper för böcker, magasin och reklamtryck till kunder och partners över hela världen. Det har varit en resa som har varit nödvändig sett till hur samhället utvecklats, säger han.
Han tycker att också Holmen och Holmen Paper har klarat av att växla om nu när världen inte alls är sig lik. Holmen har produktion i Storbritannien. Men majoriteten av produktionen finns i Sverige.
– Vi såg tidigt att det rådde en containerbrist. Gränser stängdes och det var svårt att få flöde från Kina, som är det land i världen som har flest containrar. Vi började ställa frågor och kom fram till att vi måste se till att stärka våra möjligheter att transportera. Det här gjorde vi tidigt skulle jag säga och det har skapat bra förutsättningar för oss. Vi är inte längre lika sårbara, säger Lars Lundin.
Många företag i Sverige tvingas varsla, korttidspermittera och helt enkelt säga upp folk. Konkurser av små och stora företag är en realitet i dag. Där är inte Holmen Paper alls i dag. Holmenkoncernen visade också ett bra första kvartal med ett rörelseresultatet för januari-mars på 628 miljoner kronor, samma period förra året var resultatet 643 miljoner kronor.
Men många företag varnar redan nu för att andra kvartalet blir dåligt eller mycket dåligt då det verkligen kommer att synas i orderböckerna att världen är i en djup kris. Lars Lundin ser påfrestningarna. Och i koncernens delårsrapport skriver man "Den senaste månaden har dock orderingången för framförallt papper och trävaror minskat vilket kommer påverka försäljningen negativt under andra kvartalet". Lars Lundin om Holmen Paper:
– Vi har klarat oss bra fram till nu. Första kvartalet började till och med mycket bra. Sedan hur framtiden blir är svårt att säga. Men visst kommer det bli så att vi påverkas. Om efterfrågan sjunker i samhället påverkas också vi som producerar papper för exempelvis reklamtryck. Samtidigt ser vi att det finns en ökad efterfrågan på förpackningar. Vi har flera ben att stå på, säger Lars Lundin.
Han säger att det inte är aktuellt med korttidspermitteringar i företaget i dag. Holmen Paper har jobb. Samtidigt är han nöjd med att företaget gjorde ett jättestort planerat underhållsstopp under två veckor i april. Det har skapat bra stabilitet just nu, menar han.
– Det är ett mycket osäkert läge i omvärlden. Det handlar mycket om att vara förberedda, och det tycker jag att vi är just nu. Samtidigt tror jag att krisen kommer att fortsätta även nästa år. Även om det inte är aktuellt med varsel för oss här och nu måste vi planera vi för det värsta och hoppas på det bästa. Orderingången kommer att påverkas innan världsekonomin är igång igen. Jag tror inte att korttidspermittering är en lösning i sig, men jag vill inte kommentera om vi kommer använda oss av det i framtiden, säger han.
Vad tycker du att du kan lära dig av krisen?
– Det går säkert att dra en hel del lärdomar framöver. En insikt som redan förstärkts är att det viktigaste alltid är personalens hälsa och säkerhet. Vi har varit noggranna att följa myndigheternas rekommendationer och samtidigt också sett till att många funktioner har möjligheter att jobba hemifrån. Alla på kontoren ska exempelvis ha en bärbar dator. Sen måste vi som ledare vara närvarande och följa personalens hälsa även när krisen beskrivs som över. Det finns så mycket vi inte vet och det har varit för många hobbyexperter, även jag har tyckt, som uttalat sig under krisen. Därför är det viktigt att vi lär oss att lita på den riktiga expertisen.
Han är sparsam i sina recensioner av regeringen och samarbetspartiernas stödpaket i coronakrisen. Men han tycker att riktlinjerna har varit klara och tydliga. Om förtydligandet från Tillväxtverket som säger att det inte blir något statligt krisstöd till företag som gör stora aktieutdelningar har han inget att säga.
– Hälsa och säkerhet har kommit först i regeringens åtgärder. Det tycker jag är bra. Sen har jag inga kommentarer till aktieutdelningar och stöd. Vi har valt att skjuta på aktieutdelningarna. Mer än så säger jag inte, säger Lars Lundin.
När vänder det?
– Jag vet inte. Rädslan och oron kanske sitter i ett bra tag efteråt. Oron finns kvar trots att myndigheterna säger att de har kontroll. Hur människor reagerar är svårt att säga, men det kommer att ta tid innan marknaden är tillbaka där den var. Det handlar om år, många år, som handeln kommer att vara påverkad. Vissa delar kommer säkert att återgå medan andra kommer att förändras i grunden. Rent konkret tror jag att det blir färre fysiska möten. Vi har sett redan nu att många möten går att göra digitalt.
Som privatperson och företagsledare ser han handeln som viktig för en stad. För Norrköping. Han är som många orolig över vad krisen ska sätta för spår i Norrköping.
– Handeln är viktig och jag hoppas att citykärnan går starkare ur detta. Att det även fortsättningsvis kommer att finnas affärer att gå in i. Jag vill ha en levande stad med idrott och kultur och där människor kan mötas. Jag vill inte vara en dysterkvist utan i stället tro att krisen medför att vi ser varmare på varandra och att det lokala står sig när vi är ur det här. Jag hoppas verkligen det.