Strejkhotet är avblåst: "Ett historiskt avtal"

På torsdagen kom beskedet som byggarbetare över hela Sverige väntat på: strejken, som skulle ha påverkat flera byggprojekt i Norrköping, blåses av.

Arbetet med kaj, kanal och broar i nya stadsdelen Inre hamnen var ett av de som skulle bli stillastående om strejken hade brutit ut.

Arbetet med kaj, kanal och broar i nya stadsdelen Inre hamnen var ett av de som skulle bli stillastående om strejken hade brutit ut.

Foto: Samuel Pettersson/TT

Norrköping2020-11-26 14:42

Strax innan klockan 14 på torsdagen meddelades att fackförbundet Byggnads och arbetsgivarorganisationen Byggföretagen nått en överenskommelse.

– Det här är ett historiskt avtal, sa Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads, i ett pressmeddelande.

– Där lagstiftarna gick bet klev landets byggnadsarbetare in. Där politiken misslyckades visade Byggnads medlemmar vad ett starkt och enat fackförbund kan åstadkomma.

Catharina Elmsäter-Svärd, vd på Byggföretagen, kommenterade lösningen så här:

– Det finns en styrka av att kunna lösa svåra frågor tillsammans. Detta borde kunna ha löst sig utan att använda varsel och hot om strejk. Den verkliga motståndaren är de företag som gör branschen oseriös.

Strejken hade, om den brutit ut, inneburit att arbetet på 87 arbetsplatser i landet helt avbrutits. I Norrköping rörde det totalt runt 40 anställda på fyra byggarbetsplatser, bland annat vid Inre hamnen och Nodhuset i Sandbyhov.

Konflikten grundade sig bland annat i att Byggnads ville ha hårdare bestämmelser för att komma åt oseriösa byggnadsföretag. Byggföretagen menade å sin sida att de redan mött många av fackets krav. Vid lunchtid på torsdagen pratade vi med Magnus Cato, ordförande i Byggnads Öst, som då ännu inte visste vartåt det barkade. Han var då ute på de arbetsplatser som skulle påverkas och förklarade vad som skulle gälla vid en strejk. 

– Våra medlemmar är verkligen taggade och på, sa han då.

– Men förhoppningen är att vi inte ska behöva hålla på (med strejk, reds anm) överhuvudtaget.

Och det blev alltså istället ett nytt avtal. Enligt detta kommer Byggnads regionala skyddsombud få tillträde till alla arbetsplatser med kollektivavtal. Det innehåller även en uppgörelse om graviditetslön för gravida som har riskfyllda arbetsuppgifter – en av de jämställdhetsfrågor Byggnads tryckt på. Det ger också byggnadsarbetarna en löneökning på 5,4 procent fram till 30 april 2023.

Fackförbundet har tidigare kritiserats hårt av Byggföretagen för att varsla om strejk mitt under pandemin. En kritik Magnus Cato inte håller med om.

– De har också sagt att vi är ute efter att spräcka märket men det är bara påhitt. Vi är inte ute efter pengar utan vill ha en bättre jämställd bransch. Det är inte okej med kriminell verksamhet på våra arbetsplatser och oseriösa företag. Det håller både våra medlemmar och mindre, seriösa företag med om.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!