Strulet med Skenäsfärjan lyftes på högsta nivå

Skenäsfärjan och driftproblemen har varit en följetong, inte minst under de senaste månaderna. Nu har den nått riksdagen.

Skenäsleden har under flera veckor den senaste sommaren stått stilla.

Skenäsleden har under flera veckor den senaste sommaren stått stilla.

Foto: Janne Forsby

Norrköping2020-09-17 14:00

I somras gick Moderaterna ut med att de skulle lämna in en interpellation till riksdagen med en fråga kring driftproblemen till infrastrukturminister Tomas Eneroth (S). Även Centerpartiet och riksdagsledamoten från Gryt, Magnus Ek, har lyft frågan till riksdagsnivå. 

– Jag har inte pratat med Moderaterna, men jag tycker inte att det är konstigt att lokala företrädare tar upp samma sak. Det är bara bra om vi är fler som driver på, säger Magnus Ek.

Hans skriftliga fråga till Tomas Eneroth hade rubriken "Skenäsleden" och var "Hur avser ministern att säkerställa att färjetrafiken fungerar tillfredsställande och att långvariga driftsstopp förhindras?"

– Svaret jag fick var mer av en redogörelse av att det är Trafikverket som planerar och genomför åtgärder. Det är visserligen ett korrekt svar, men jag önskar att jag hade fått ett svar på hur man säkerställer trafiken när det faktiskt råder så stora driftproblem som det gör med Skenäsleden, säger Magnus Ek.

Vi har sökt Tomas Eneroth för en kommentar. Hans pressekreterare hänvisar till det skriftliga svar som Magnus Ek fått och som även finns publicerad på regeringens hemsida:

"En god tillgänglighet i hela Sverige är nödvändig för att det ska vara möjligt att bo, leva och verka i alla delar av landet samt för att få ett Sverige som håller ihop. Regeringen beslutade 2018 om en nationell trafikslagsövergripande plan för transportinfrastrukturen för perioden 2018–2029 och genomförde då en rekordstor satsning på vägunderhåll. Totalt satsas 164 miljarder kronor. Det skapar förutsättningar för att kunna genomföra drift och underhåll av det statliga vägnätet inklusive färjorna. Det är Trafikverket som har regeringens uppdrag att planera, prioritera och genomföra åtgärder. Jag kommer att följa hur tillgängligheten för de statliga färjorna utvecklas."

Magnus Ek menar att han inte letar syndabockar, men att han anser läget vara så pass kritiskt att det är värt att ta upp med infrastrukturministern. Magnus Eks oro är att det i längden kommer att drabba boende och turismen i Bråviken på så sätt att det inte längre går att lita på färjetrafiken.

– Vi måste titta på vad som händer när det inte fungerar, när normalläget inte infinner sig. Att det förekommer vissa störningar kan man förstå, men inte i den utsträckningen som det varit när det gäller Skenäsfärjan.

Karta: Skenäs färjeläge
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!