Studenter bryr sig inte om rapporten

Linnéa Sjölund vill i framtiden arbeta med radio och Josefin Hollertz läser till fritidspedagog. En utav dem valde fel enligt Högskoleverkets arbetsmarknadsrapport.

Foto: Fotograf saknas!

Norrköping2009-03-09 10:54

Både Linnéa Sjölund och Josefin Hollertz studerar på Linköpings universitet, campus Norrköping men har helt skilda framtidsutsikter. I alla fall om man ska tro på arbetsmarknadsrapporten. Men den är inget som bekymrar de båda studenterna.

- Man kan inte utgå från en rapport vid val av studier. Man ska välja det man vill, det mesta löser sig sen, säger Linnéa Sjölund och får medhåll av Josefin Hollertz.

- Går man efter en sådan rapport gör man nog livet svårt för sig, jag tror de ska tas med en nypa salt, säger hon. Redan i början när Linnéa Sjölund började studera var hon väl medveten om att det var svårt att få jobb som journalist. Det var dock inget som bekymrade henne. - Jag är medveten om att det sett ut såhär men man kan inte bara sitta och vänta på ett jobb. Man får helt enkelt ta för sig, säger hon. För Josefin Hollertz ser det annorlunda ut. I hennes yrkeskategori finns det ett relativt stort behov av utbildade fritidspedagoger. Men hon berättar även att det kan bli till att återvända till skolbänken beroende på vilken åldersgrupp man inriktat sig på att arbeta med. - Jag vet många som var färdigutbildade men som hoppade på studierna igen för att kunna arbeta med yngre också. Min uppfattning är i alla fall att det verkar vara svårare att få jobb när man ska arbeta med barn i de högre åldrarna, säger hon och fortsätter: - Det kan vara lätt att man faller tillbaka och studerar mer för att bredda sig på grund av bristen på jobb. Det är enklare att ta den lösningen i stället för att utbilda sig till ett helt nytt yrke. Många utbildningar har flera olika inriktningar och leder på så sätt in många studenter på samma arbetsmarknad vilket gör att de konkurrerar ut varandra. Konsekvensen är att nyutexamnierade studenter får arbeta med något de inte tänkt sig från början men fortfarande är kvalificerade för. Linnéa Sjölund har haft detta scenario i åtanke. - Visst skulle jag kunna tänka mig att jobba som informatör men det skulle bara vara för en stund för att sedan kunna komma tillbaka och jobba inom radio igen, säger hon. Trots att båda läser helt skilda ämnen är de tydligt överens och oavsett möjligheterna att få jobb skulle de inte välja bort sina karriärsval. - Det är inte rapporterna som avgör om man får jobb eller inte, säger Josefin Hollertz.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om