- Det beror på två saker. Dels att lånevillkoren gjordes om 2001 och nu måste hela studieskulden betalas av på 25 år. Sen har antalet yngre som fortsätter direkt från gymnasiet till högskola och universitet ökat. De personerna lånar inte i samma utsträckning då de kan bo hemma och får stöd av föräldrar, säger CSN:s utredare Carl-Johan Stolt.
2010 studerade 333 000 personer på eftergymnasial nivå i Sverige. Nästan var tredje valde att inte ta lån för att finansiera sina studier.
- Studenterna har blivit mer restriktiva att låna. De ser över den ekonomiska situationen och många kommer fram till att de inte vill dra på sig för mycket skulder, säger Carl-Johan Stolt.
Olika tillvägagångssätt
På Campus Norrköping tycker de flesta studenterna att det är bra att studielånen finns, men hur de finansierar sitt pluggande varierar.
- Jag vill ha lite skulder när jag är färdig med utbildningen, så jag tar bara ut delar av lånet. Man får leva lite "fattigt", men det gäller att ha ekonomi i framtiden också, säger lärarstudenten Maritza Alfaro.
- För att få ekonomin att gå ihop så tar jag fullt lån, säger Henrik Wiklund som läser till sjukgymnast.
- Jag tar inte lånedelen, bara bidraget, för att inte ha så mycket skulder senare. Jag bor hemma i Finspång för att spara pengar, säger den blivande sjuksköterskan Lovisa Svensson.
- För mig är det viktigt att lägga fullt fokus på studierna. Därför tar jag hela studielånet för att inte behöva göra något annat, säger Malin Karlsson som pluggar till byggnadsingenjör.
De som inte tar lån har ofta något alternativ för att försörja sig. CSN:s utredning visar att studenter använder besparingar eller arbetar extra vid sidan av studierna för att klara sig ekonomiskt.
Berör alla studenter
Grundlånet, som är frivilligt, är 1 361 kronor per vecka eller 4 333 kronor per månad. Av de som tog studielån 2010 valde sju procent av studenterna på eftergymnasial nivå att låna mindre än maxbeloppet. Frågorna kring studielån berör alla studenter, men det är inte alltid enkelt att bestämma sig för vad man vill.
NT mötte sjuksköterskestudenten Rasmus Andersson utanför Campus. Han var osäker på om han skulle fortsätta plugga utan lån eller inte.
- Just nu kan jag spara pengar genom att bo hemma. Men till nästa år kanske jag vill ha eget boende och betala räkningar. Då måste jag börja ta studielån.