Studentveckan: "Vi ökar tillsynen av krogarna"

Studentveckan innebär fler myndighetskontroller av krogar och restauranger i Norrköping. "Vi vet att det här är en vecka med ökat tryck på serveringarna", säger Magdalena Öberg från Norrköpings kommun.

Magdalena Öberg, enhetschef livsmedel, vid Norrköpings kommun.

Magdalena Öberg, enhetschef livsmedel, vid Norrköpings kommun.

Foto: Eva Jensen

Norrköping2021-06-08 08:00

Nu är det studenttider. Och vädret ser också ut att bli bra. Det kommer betyda extra tryck på Norrköpings restauranger. En utmaning i dessa coronatider.

Magdalena Öberg, enhetschef livsmedel, vid Norrköpings kommun.
Magdalena Öberg, enhetschef livsmedel, vid Norrköpings kommun.

– Vi kommer att öka antalet tillsyner under veckan. Det finns risk för ökad trängsel. Vi vet också att studentveckor historiskt innebär extra tryck på serveringarna. Nu finns också corona att ta hänsyn till, säger Magdalena Öberg som är enhetschef på livsmedelsenheten i Norrköpings kommun, den enhet som sköter kontrollerna.

Vad innebär det att ni gör fler tillsyner?

– Det innebär att vi finns ute mer under hela veckan och följer hur det ser ut med bland annat trängseln, säger hon.

Studentveckan brukar innebära ökat tryck på uteserveringarna.
Studentveckan brukar innebära ökat tryck på uteserveringarna.

Utmaningarna under en sådan här vecka är också att vädret tycks bli bra. Det innebär att mycket folk är i rörelse, utöver studenterna. Redan under den gångna helgen var livsmedelsenheten ute och kollade efterlevnaden av reglerna. Regler som det lättades på den första juni. Bland annat stängs barer och restauranger numera klockan 22.30.

Det varma vädret kommer troligen betyda fler människor i rörelse och ökat tryck på uteserveringarna.
Det varma vädret kommer troligen betyda fler människor i rörelse och ökat tryck på uteserveringarna.

– Jag fick rapporter från inspektionerna i dag och det var mycket bra efterlevnad av reglerna. Både gäster och ägare såg till att följa rekommendationerna. I det stora hela hade man löst det så att det såg bra ut. Man gav gästerna bra förutsättningar att följa reglerna. Vi behövde inte ta några beslut om förelägganden och om det var något så löstes det på ett smidigt sätt, säger Magdalena Öberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!