Succé för träning för tjocka barn

Ett projekt för överviktiga barn i Norrköping har blivit en stor framgång. Fler deltar och resultaten hittills verkar vara mycket goda.

Starkare, gladare - och lättare. Det blir deltagarna i träningsgrupperna för överviktiga barn i Norrköping. Arkivbild: FREDRIK JONSON

Starkare, gladare - och lättare. Det blir deltagarna i träningsgrupperna för överviktiga barn i Norrköping. Arkivbild: FREDRIK JONSON

Foto: Fotograf saknas!

NORRKÖPING2005-05-17 04:00
I liten skala och på eget bevåg startade Carina Alfredsson på gymmet Tjejernas Athena för tre år sedan träning för överviktiga barn. Sedan huvudsponsorn Stadium hoppat av, står sedan två år landstinget och Norrköpings kommun bakom projektet ekonomiskt.
- Övervikt bland barn är ett växande problem. Den här verksamheten tycker vi fungerar väldigt bra, berömmer Conny Enström som är huvudansvarig för projektet på kultur- och fritidskontoret.
Som mest har 150 barn och ungdomar deltagit i verksamheten. I dag finns tre grupper för 8-12-åriga flickor, en grupp för tjejer mellan 12 och 16 och ett gäng med pojkar från 8 till 16 år.

Hela kommunen
Barnen kommer från hela Norrköping och träffas en gång i veckan och tränar tillsammans. De minsta barnen leker mest, medan de äldre kan köra tuff konditionsträning som spinning och box.
Resultaten har inte låtit vänta på sig. Flera av deltagarna har gått ner ordentligt i vikt, allra mest några pojkar som tappat runt 15 kilo var. Men vikten är inte allt. Det finns andra faktorer som är minst lika viktiga, tycker Carina Alfredsson som leder grupperna.
- Det låter kanske lite märkligt, men huvudmålet för mig är inte att barnen ska gå ner i vikt. Framför allt handlar det om att de blir gladare, starkare och får bättre självförtroende av att träffas och träna. Sedan kommer viktminskningen mer eller mindre på köpet, säger hon.

Trådsmala
Deltagarna i grupperna har erbjudits plats genom skolsköterskorna på sina respektive skolor. Carina Alfredsson säger att alla barn är välkomna att prova på träningen, men att de som ska delta regelbundet måste ha någon återkoppling till skolhälsovården.
- Vi har haft trådsmala tjejer som också har velat vara med. Men det är ju inte riktigt meningen.
Till hösten planeras ett redovisningssystem som liknar landstingets friskvårdsremisser. Då kan uppföljningen göras noggrannare med uppgifter bland annat om barnens deltagande i skolans idrottslektioner, hälsoresultat och viktutveckling.
Efter sommaren ska också föräldrarna förhoppningsvis dras in i verksamheten mer. I samband med träningarna har de vuxna redan erbjudits rådgivning av dietister, men intresset hittills har varit svalt. Bara tio föräldrar, av 300 möjliga, kom till senaste omgångens träffar.
- Det här är viktigt. Barnens övervikt beror ju på något, och det är föräldrarna som lagar maten, säger Conny Enström på kultur- och fritidskontoret.
bakgrundEn rad undersökningar visar att allt fler barn blir överviktiga eller till och med feta.
Enligt en rapport från Folkhälsovetenskapligt centrum var drygt 16 procent av femåringarna i Östergötland överviktiga eller feta år 2002. Sex år tidigare var andelen 14,5 procent.
En undersökning i Örebro län från 2004 visar en ännu högre andel. Enligt den studien vägde var femte femåring för mycket.
I april i år varnade Sveriges tandläkarförbund för att många barn äter för mycket socker. Det ger både hål i tänderna och övervikt, menade tandläkarna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om