Svåra skador sällsynta hos unga boxare

Att boxas kan ge skador. Det kan vara farligt. Men hur ofta blir en boxare skadad egentligen?

NORRKÖPING2006-03-17 04:00
Lika bra att vända sig till någon som vet. Gunnar Ekman är förbundsläkare och ordförande i Medicinska kommittén i Svenska boxningsförbundet.
Hur vanligt är det att en boxare skadas under träning och match?
- Det är rätt sällsynt att boxare skadas på matcher idag om man bortser från mindre blessyrer som näsblod och blåmärken. Handskarna har förbättrats. De har blivit bättre stoppade och stoppningen sitter kvar på plats även efter lång användning. Domarna är utbildade att stoppa ojämna matcher och ledare skall inte skicka boxare till matcher om de inte är vältränade.
Vilka skador är vanligast?
- De skador vi oftast ser är sår kring ögonen, handskador, nässkador och ledskador.
Är det vanligt med allvarliga skador, hjärnskador och andra typer av skador, som kan ge men för livet?
- Allvarliga skador som hjärnblödning är mycket sällsynt inom amatörboxning. Det förekommer inom internationell proffsboxning där man har fler ronder, tunnare handskar och inte samma kontroll av vem som får boxas. Jag har varit läkare inom boxningen i nästan 20 år och fått reda på ett fall av hjärnblödning hos en ungdomsboxare. Det var 15 år sedan.
Är det vanligare att killar skadas och skadar än bland tjejer som boxas?
- Det är inte så ofta jag får behandla skador vid damboxning. De slår inte lika hårt som männen. Vi har diskuterat risken för slag mot brösten, även om det inte händer så ofta att damerna slår på varandras bröst. Det finns inga belägg för att det skulle öka till exempel cancerrisken.
Finns det alltid en boxningsläkare på plats under en match?
- En läkare måste vara på plats vid varje boxningstävling utom för de yngsta boxarna. Varje boxare genomgår en omfattande årlig hälsokontroll och undersöks dessutom av läkare före varje match.
Krävs det en läkarutbildning för att bli boxningsläkare och i så fall hur går en sådan utbildning till och vad kostar den?
- Medicinska kommittén i Svenska boxningsförbundet ordnar kostnadsfria kurser för blivande boxningsläkare med några års mellanrum. Vill man bli förbundsläkare måste man praktisera på en boxningsklubb som läkare och gå fler kurser. De kurserna kostar ett par tusen kronor vardera.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om