Svårt att hitta rätt lätt-rätt i Norrköping

Vill du äta hälsosamt? Nyckelhålet ska visa vägen till bättre mat men att hitta en nyckelhålsmärkt lunch i Norrköping är inte det lättaste.

Linda Stubbe köper det hon vill ha utan att titta efter gröna nyckelhål. "Men jag äter nog rätt nyttigt i allafall. Jag tror att man måste äta av allt för att få i sig alla näringsämnen, säger hon."

Linda Stubbe köper det hon vill ha utan att titta efter gröna nyckelhål. "Men jag äter nog rätt nyttigt i allafall. Jag tror att man måste äta av allt för att få i sig alla näringsämnen, säger hon."

Foto: Fotograf saknas!

Norrköping2007-06-05 04:00
Känner du igen symbo
len? Nyckelhålet är Livsmedelsverkets registrerade varumärke. För att
producenten ska få an-vända det ska maten ut-
göra ett "bättre alterna-tiv", innehålla mindre socker, salt, fett och mera fibrer.

"Ett problem"
Symbolen finns på matvaror i butiken och kan även förekomma på restaurangernas menyer. Men efter en rundringning till tretton lunchrestauranger i Norrköping är det bara att konstatera; några nyckelhålsmärkta luncher verkar inte finnas.
- Det är ett problem, säger Ulf Bohman som är nutrionist på Livsmedelsverket. Generellt sett ligger de storstäderna före småstäderna vad gäller nyckelhålsluncher och då menar jag inte sallader och bantningsmat utan riktiga maträtter som man faktiskt blir mätt av.

Salladsalternativ
Några av Norrköpings restauranger har salladsalternativ på menyn, någon har ett fjäderlätt alternativ i veckan, ett par lagar såsen på mjölk och ytterligare någon menar att de kan göra måltiden magrare bara man ber om det. Men hos flera restauranger menar man att efterfrågan på fettsnål, fiberrik mat är ganska låg. När vi äter lunch ute vill vi inte snåla på kalorierna.
- Det är aldrig någon som frågar efter märket när de köper lunch här men däremot är det många som frågar i charken, säger Gunnar Nordin som säljer lunch över disk på Tempo, Breda Vägen.

Gratisanvändning
Han tror inte att hans kunder tycker att lunchlådan blir för fet om såsen innehåller grädde.
- Många byggjobbare handlar mat här och de gör väl av med fettet, säger han.
Hittills har restaurangerna kunnat använda Nyckelhålsmärkningen gratis och kontrollen av att rätterna följer normerna har legat på kommunernas miljö- och hälsoskyddskontor.

Märkningsproblem
Ulf Bohman, som är restaurangernas kontaktperson I Livsmedelsverkets nya projekt; Nyckelhålscertifierad restaurang 2007 menar att man haft problem med märkningen i restaurangbranschen.
- Nej, i praktiken har det inte fungerat särskilt bra med uppföljningen. Det är få kommuner som har gjort några kontroller, därför är vi i faggorna att starta en helt ny organisation, säger han.
För 3 500 kronor per restaurang utbildas personalen, därtill kommer en årlig avgift om 2 000 kronor för att få behålla nyckelhålsmärkningen.

Eget aktiebolag
Nyckelhålets nya organisation blir förmodligen ett eget aktiebolag, starkt knutet till Livsmedelsverket. Ett bolag som ska kontrollera certifierade restauranger.

Höjd status önskas
- Vi hoppas att vi ska kunna höja statusen för nyckelhålet när märkningen kvalitetssäkras, säger Anita Laser Reutersvärd som är teknologie doktor I näringslära vid Livsmedelsverkets nutritionsenhet och informationsansvarig för projektetet.
Minst en rätt hos certifierade restauranger ska vara nyckelhålsmärkt och krav ställs även på
tillbehör som bröd,
dryck, dressing och sal-lad.

"Enkelt att välja"
- Och så är det viktigt att det nyckelhålsmärkta alternativet inte hamnar för långt ner på menyn. Det ska vara enkelt att välja rätt, säger Ulf Bohman.
Nyckelhålet är en frivillig märkning som funnits sedan 1989 med syfte att visa vägen till de hälsosammare alternativen både i mataffären och på restaurang. Målet är att konsumenterna ska förbättra sina matvanor vilket kan bidra till bättre folkhälsa.
Maten ska innehålla mindre och nyttigare fett, mindre socker och salt men mer fibrer än andra livsmedel av samma typ.
I nyckelhålsmärkta soppor, pajer, pizzor och piroger får högst 30 procent av energivärdet komma från fett.
Samma värde gäller för färdigrätter som dessutom måste uppfylla kravet om att minst 80 gram rotfrukter (utom potatis), baljväxter, grönsaker, frukt eller bär ska ingå.


Källa: www.livsmedelsverket.se
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om