Under onsdagskvällen blev en busschaufför i Åby beskjuten med grön laser.
Händelsen gjorde att Östgötatrafiken valde att inte passera Åby mer den kvällen, men under torsdagen flöt trafiken på som vanligt.
- Det är ett jättebekymmer. Samtidigt är det oerhört svårt att göra något.
- Det gäller att polisen får tag i dem när det händer och det är inte helt lätt vill jag säga, säger Bo Lingestig, regionalt skyddsombud på Veolia.
- Vi har väldigt svårt att göra något åt det. Vårt uppdrag är att göra det möjligt för folk att kunna ta bussen.
- Sen vad som händer runt i kring bussen kommer vi aldrig att kunna hantera, säger Sylvia Rydström, presschef på Östgötatrafiken.
Äventyrar säkerheten
Enligt polisen är det inte första gången någon siktar på en busschaufför med laserpekare i Åby. Men Bo Lingestig kallar det nytillkomna problem i Norrköping.
- Vi har ju fått rapporter från Stockholm och Göteborg och tänkt att ännu har det inte kommit hit, gud vad skönt.
Sylvia Rydström påpekar också att det handlar om föräldrarnas ansvar.
- Dels att veta vad barnet sysslar med och dels varför köper man en grön laserpekare till barn? Det kan sitta 50 till 60 personer på en buss. Det är många människors säkerhet man äventyrar, säger hon.
Lätta att få tag i
Kanske låter det avancerat att få tag i en farlig laserpekare?
Tvärtom. De är lagliga att köpa och importera och finns på vanliga teknikorienterade affärer. De går också att beställa enkelt via nätet.
Pernilla Andersson, utredare på Strålsäkerhetsmyndigheten, säger att när laserpekarna kom var de svagare och användes som ett verktyg vid presentationer.
I dag använder astronomiklubbar dem när de ska peka ut en stjärnhimmel. Annars tror hon att många mest tycker att det är en kul grej.
Att bli beskjuten av grön laser är ungefär som att bli bländad efter att ha tittat för länge på solen.
- När det gäller busschaufförer och piloter är risken för bländning det allvarliga och att man kan tappa kontrollen över fordonet, säger Pernilla Andersson.
Brännskada
Ögats reaktion vid en laserbeskjutning beskriver hon som när en träbit fattar eld av ett förstoringsglas.
- Ljuset fokuserar på en liten punkt och då blir det mycket energi på den punkten som kan orsaka en brännskada. Det som kan hända är att man får en punkt i synfältet där man inte ser.