Videon är inte längre tillgänglig
Hösten är en känslig tid på förskolorna. Det är då som barnen börjar bli snuviga, och det sprider sig även till personalen. Men att stanna hemma på grund av förkylning är lättare sagt än gjort – för det är väldigt svårt att få vikarier.
– Varför tar de inte in fler på vikariebanken? Är det för höga krav? undrar förskolläraren Mattias Appelqvist som berättar att man i första hand försöker pussla ihop bemanningen internt, med den personal som finns inom Regnbågens åtta avdelningar.
– Det händer att vi får ringa hem barn, säger Tina Tollin-Haraldsson som arbetat 28 år inom barnomsorgen. Föräldrar som är hemma om dagarna, men har rätt att ha sina barn inom barnomsorgen, uppmanas att hålla kvar sina barn de dagar när det är brist på personal.
När längre ledigheter planeras kontaktas vikariebanken i tid, och då går det lättare att få hjälp därifrån. Men när personal ska inkallas på kort varsel, vilket inte är ovanligt, uppstår problem. En del personal inom vikariebanken är upptagna med längre vikariat:
– Man sätter in personal från vikariebanken på långvariga vikariat i upp till ett år, säger Mattias.
De är båda medvetna om att brist på vikarier inte bara är ett bekymmer för Norrköpings kommun, men de anser att löneläget lokalt har stor betydelse när det gäller att locka förskollärare:
– Norrköping är utbildningsort, och kommunen tror att de som utbildat sig stannar här – men så snart de är klara med utbildningen tar de tåget härifrån. I Södertälje kan man få 7 000 kronor mer i månadslön. I Linköping är också lönerna högre, säger Mattias Appelqvist.
Barbro Vallhagen, verksamhetschef för kommunens förskolor, bekräftar att det är problem med vikarieförsörjningen:
– Det stämmer att vikariebanken ofta är tom, säger hon, och förklarar det med att man inte lyckats täcka behovet av personal i den takt nya förskolor byggts.
– Förskollärarutbildningen har utökats och det ger effekt på lång sikt.
NT frågar vad som kan göras för att förbättra det lokala löneläget för förskollärarna:
– Nu blir det ju en ny omgång med löneförhandlingar 2016. Det finns med i argumentationen, för att få en bättre konkurrenssituation, säger hon.
Men om ingenting händer?
– Det får vi hoppas att det gör. Jag vill få bättre förutsättningar för medarbetarna, säger Barbro Vallhagen.