Ett steg närmare en ny återvinningscentral

En ny detaljplan har antagits för den nya återvinningscentralen i Norrköping. "Vi kommer att göra allt vi kan för att den ska stå klar innan 2029", säger kommunalrådet Reidar Svedahl (L).

Enligt Reidar Svedahl (L) kommer kommunen nu göra allt man kan för att påskynda processen kring den nya returpunkten.

Enligt Reidar Svedahl (L) kommer kommunen nu göra allt man kan för att påskynda processen kring den nya returpunkten.

Foto: Eva Jensen/Pär Andersson

Norrköping2022-01-26 05:00

Säg ordet "Returpunkten" och många Norrköpingsbor får något svart i blicken. Hanteringen av byggandet av en ny återvinningscentral – som bland annat kostar skattebetalarna 21 miljoner kronor i form av en mellanflytt till Fiskeby – har fått mycket kritik.

Det är det kommunala bolaget Nodra AB som ansvarar för nya returpunkten, men då det behövs mark för att bygga anläggningen sker planeringen och arbetet i samverkan med samhällsbyggnadskontoret.

Kommunalrådet Reidar Svedahl (L) menar att hanteringen och kommunikationen kring den nya returpunkten kunde ha skötts bättre.
Kommunalrådet Reidar Svedahl (L) menar att hanteringen och kommunikationen kring den nya returpunkten kunde ha skötts bättre.

– Det är klart att när många tycker att något är dåligt – då är det ju något som inte har skötts bra, säger Reidar Svedahl (L), kommunalråd och ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, om kritiken som riktats mot hanteringen.

Vilket betyg skulle du sätta på kommunens handläggning av frågan?

– Vi kan väl konstatera att det inte är det mest lyckade projektet som kommunen har gjort.

Med facit i hand, vad skulle ha gjorts annorlunda?

– När det gäller den nya återvinningscentralen är det en kombination av hanteringen och kommunikationen som inte varit så lyckad. Kommunikationen till Norrköpingsborna och media borde ha skötts bättre.

21 miljoner är mycket pengar?

– Det är alltid olyckligt när något blir dyrare och försenat. Samtidigt ska man komma ihåg att samhällsbyggnadskontoret har väldigt många projekt varje år och vi är bra på att hålla budget. Vi gör i princip alltid överskott, men det blir det aldrig någon diskussion kring. Det ger inga rubriker, konstaterar Reidar Svedahl.

– När vi gör överskott får vi dessutom kritik för att vi inte gjort mer, att vi exempelvis borde ha byggt en väg till, fortsätter han.

Den nya återvinningscentralen ska ligga mellan Lindövägen och Sjötullsgatan. Den omfattar cirka 7300 kvadratmeter mark.
Den nya återvinningscentralen ska ligga mellan Lindövägen och Sjötullsgatan. Den omfattar cirka 7300 kvadratmeter mark.

Vid samhällsplaneringsnämndens sammanträde den 18 januari antogs dels en detaljplan för fastigheterna Risängen 2:3 och Sylten 4:1 (där den nya återvinningscentralen ska ligga) och dels beslutade man att upphäva strandskyddet inom hela planområdet.

– Den här frågan har ju redan tagit för lång tid, så allt som kan göras för att påskynda processen är bra, säger Reidar Svedahl om nämndens beslut.

Nästa steg är att Nodra ska söka bygglov. Det var när bygglovsansökan för den tillfälliga returpunkten som var planerad på platsen överklagades som planerna övergavs och man valde att satsa på Fiskeby i stället.

Mot den bakgrunden är väl nya överklaganden att vänta?

– Företag har generellt sett större förståelse för verksamheter där det kan förekomma oväsen och mer trafik. Men det är klart att om man får önska sig en granne så toppar väl inte en ny returpunkt listan. Jag kan tänka mig att man kan ha synpunkter på trafiken, lukten och fåglar som samlas kring en returpunkt, säger Reidar Svedahl.

Området, mellan Lindövägen och Sjötullsgatan, består i nuläget av naturmark och Ljura bäck rinner där.

– Vi vet ju sedan tidigare att det, när det finns vatten i området, blir lite mer komplicerat. Det kräver mer undersökningar och utredningar, därmed kommer det att ta längre tid och bli lite dyrare.

Ljura bäck rinner genom marken där den nya returpunkten ska byggas. Något som innebär fler utredningar och undersökningar.
Ljura bäck rinner genom marken där den nya returpunkten ska byggas. Något som innebär fler utredningar och undersökningar.

Den detaljplan som nu har antagits av samhällsplaneringsnämnden innehåller en samrådsredogörelse där bland annat Länsstyrelsen i Östergötland medverkat. Enligt länsstyrelsens bedömning bör området undersökas ordentligt och saneras då det handlar om förorenad mark.

Samhällsbyggnadskontoret konstaterar att en fördjupad risk- och åtgärdsutredning har utförts och den visar att det inte finns några hälsorisker. Den geotekniska utredning som har genomförts lyfter inga särskilda säkerhetsrisker med etablering inom planområdet, men att viss sättningsrisk behöver tas hänsyn till.

Planområdet uppgår till cirka 7 300 kvadratmeter. Den järnvägsbro som finns ska, enligt detaljplanen, göras om till en allmän plats som gör det möjligt för allmänheten att ta sig till och från den nya återvinningscentralen, även lastbilstrafik. Enligt Nodra kommer den nya returpunkten att ha en högre kapacitet än den tidigare, vilket bland annat innebär kortare köer och mer effektiva besök.

Den nya tillfälliga returpunkten vid Fiskeby invigdes förra året.
Den nya tillfälliga returpunkten vid Fiskeby invigdes förra året.

Den avgörande frågan är givetvis när den nya återvinningscentralen kan stå klar. Nodra har ett avtal för returpunkten i Fiskeby som sträcker sig sju år framåt i tiden.

– Men förhoppningen är att den är klar innan 2029. Kommunen har två intressen som gör att vi kommer att försöka skynda på arbetet; för det första vill vi att Norrköpingsborna ska få en bättre returpunkt och för det andra vill vi komma åt marken i Fiskeby för att bygga bostäder och kontor, säger Reidar Svedahl. 

Nodra Park

Nodra Park är namnet på den nya återvinningscentral som det kommunala bolaget Nodra vill bygga i Syltenområdet i Norrköping.

En detaljplan för marken, som täcker 7 300 kvadratmeter, har nu antagits av samhällsbyggnadsnämnden.

Nodras ambitioner med den nya returpunkten är att den ska vara ett riktmärke för hela branschen. Husen kommer att byggas av trä och på taken kommer man att skörda solenergi.

Enligt ursprungsplanen skulle den nya återvinningscentralen stå klar 2023. Men projektet har försenats.

Karta: Lindövägen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!