Den här veckan har Mikael Damberg (S) fått svara på frågor om Postnord. Från Riksdagens näringsutskott, från journalister, från allmänheten. Många engagerar sig i frågan.
– Det märker jag när jag är ute. Man bryr sig om hur det går med Posten. Man vill veta vad som ska hända. Jag anser att läget är allvarligt och tycker att det är viktigt att vi slår vakt om den svenska delen, sa han under ett arbetsplatsbesök på Bravikens Pappersbruk i Norrköping.
Problemen i statligt ägda Postnord är stora. Bolaget uppvisade en förlust på över en miljard kronor under det fjärde kvartalet, till stor del beroende på vikande brevvolymer i Danmark. Och för Mikael Damberg är det den danska delen som är det stora problemet.
– Nu vill jag att man lägger korten på bordet och visar att man vill vända det här. När Post- och telestyrelsen gör sin utvärdering av postverksamheten i början av april, så förväntar jag mig också förbättrade kvalitetsresultat, säger han.
Om det betyder att Posten kan bli helsvenskt igen eller någon annan lösning, det svarar han inte på. Han säger bara att han inte vill utesluta någonting.
– Det som är klart är att Maud Olofsson (C) (före detta näringsminister) och Anders Borg (M) (före detta finansminister) borde förklara hur man kunde göra en sån dålig affär. Vi i socialdemokraterna röstade nej till affären med danskarna. Nu sitter vi med ett avtal där vi har 50 procent av inflytandet och 60 procent av riskerna. Affären byggde på glädjekalkyler om brevmängden i Danmark. Omställningen efter affären har också gått för fort och det är problem med kvalitén. Jag vill inte att det här ska drabba svenska brevbärare och skattebetalare, säger Mikael Damberg.
Vid besöket på Bravikens Pappersbruk träffade han företagsledning och fack. Företrädare från Holmen berättade om företagets resa från renodlad producent av tidningspapper till en produktion av en hel palett av olika typer av papper i dag.
– Jag tycker alltid att man lär sig saker på arbetsplatsbesök. Norrköpingsborna kanske känner till mycket om Holmen. Men för mig är det ett bra sätt att skaffa kunskap och att också få signaler om vilka frågor som är viktiga för företagen, säger han.
Två stora frågor för basindustrin är transporter och energipolitiken. Mikael Damberg säger att han är medveten om det och han hävdar att frågorna har hög prioritet i Regeringen.
– Det finns en energiuppgörelse på plats. Den är långsiktig och det är viktigt. När det gäller transporter jobbar vi med ett underhåll av järnvägen. Vi har också beslutat att höja maxvikten på vägarna, säger Mikael Damberg
Fotnot: Det var förra veckan som Regeringen beslutade att 72 ton tunga lastbilar kommer att tillåtas. Exakt på vilka vägar blir det Trafikverket som får peka ut.