- Det kommer att bli ännu vanligare framöver. Det dyker upp nya sätt att odla jordgubbar, berättar Bertil Bjelkenstedt vid Lida Trädgård utanför Norrköping. Där toppar nu den sena sorten Malvina.
- Den började vi skörda för tio dagar sedan och kommer att fortsätta i ytterligare tio.
Nya metoder
Ett sätt att förlänga säsongen är att frysa jordgubbsplantorna och sätta ut dem i plastlister i juni. Då kan man skörda dem 60 dagar senare, alltså i augusti.
- Nästa år kommer det att bli överproduktion på jordgubbar, säger Bertil Bjelkenstedt, som gör ett annat överraskande konstaterande.
- Folk har tröttnat på jordgubbar. Många affärer säljer bara en fjärdedel mot vad de brukar.
Skulden ligger hos importörerna enligt Bertil Bjelkenstedt .
- Våren inleds med en våldsam import av spanska, franska och belgiska jordgubbar. När de svenska kommer har många redan tröttnat.
Svenska gubbar ett tag till
Men den som ändå vill ha svenska jordgubbar en sista gång har ungefär tio dagar på sig.
- Sedan är det belgiska och polska som gäller, säger Bertil Bjelkenstedt .