"Ta tag i detta innan det sker en ännu värre olycka"

Efter trafikolyckan utanför Näkna har oron väckts hos Åbybon Krister Hagsten, som menar att något borde ha gjorts på platsen för länge sedan.

Vid olyckan i lördags böjdes broräcket rejält och bilen hängde ut över kanten, men alla passagerare kunde ta sig ut.

Vid olyckan i lördags böjdes broräcket rejält och bilen hängde ut över kanten, men alla passagerare kunde ta sig ut.

Foto: Noah O'Rourke Drevfjäll

Norrköping2020-08-05 06:00

Enligt räddningstjänsten kom ingen person till skada vid olyckan i lördags, där en bil kolliderade med vägräcket som vetter ut mot den trafikerade järnvägen. Däremot har kritik väckts om att det hela hade kunnat sluta värre.

– Räcket som fanns monterat på cementstolpar var mycket lågt samt uppenbarligen klenare än vad det borde ha varit, säger Krister Hagsten, boende i Åby.

Han berättar att han redan tidigare har försökt föra en dialog med Trafikverket om räckets dåliga skick, men inte fått något gehör.

– Jag vistas ofta här ute och känner mig oroad över trafiken som äger rum här på somrarna, många kör långt över de tillåtna 30 kilometrarna per timme och tar ingen hänsyn till cyklister, säger Krister Hagsten.

Problemen försvinner dock inte när sommaren går mot höst och vinter, då uppstår nya faror, menar Krister Hagsten.

– Man törs knappt tänka på vad som skulle hända om en lastad timmerbil kör lite för snabbt och kantrar över räcket, de tåg som går här kör upp till 180 kilometer i timmen, det skulle innebära direkt livsfara, säger han.

Krister Hagsten vill nu se en förändring, innan något mer hinner ske.

– Det är verkligen dags att ta tag i detta innan det sker en ännu värre olycka, det var helt otroligt att bilen inte åkte ned på rälsen, cementpålarna var inte förankrade på något sätt, vilket gör det hela ännu värre, menar Krister Hagsten.

Dock blir det snårigt gällande vems ansvar det är att säkra platsen. Vägen där olyckan inträffade är en så kallad enskild väg, vilket innebär att ansvaret för vägutrustningen ligger hos vägsamfälligheten och inte Trafikverket. De får i sin tur bidrag från Trafikverket för att utföra sina arbetsuppgifter i form av reparationer och dylikt.

Bron som går över rälsen är däremot Trafikverkets ansvar, men de så kallade räckesavsluten tillhör den enskilda vägen.

Räckena är gamla och den sorten byggs inte längre, med anledning av att de brister i säkerheten utifrån dagens standard, säger Claes Wennerqvist, projektledare för drift och underhåll på Trafikverket.

– Det här kunde verkligen bli en stor katastrof, men samtidigt så gjorde ändå räcket vad det skulle, det släppte inte igenom bilen, som tur var, säger Claes Wennerqvist.

I dagsläget står det betongsuggor på platsen, som ska hindra att en liknande olycka sker igen, de kommer senare ersättas med ett nytt räcke.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!