Tandsköterskan Ann Kallås Eriksson från Folktandvården besöker under veckan eleverna på Vrinneviskolan. I går var det klass 2 som fick veta hur man ska göra för att inte få hål i tänderna.
-Vet ni varför vi har tänder, frågar hon? Jo, för att kunna äta, prata och fylla ut kinderna. Tänk på hur man ser ut utan tänder, så glöm inte sköta era ordentligt.
-Låt lördagen bli godisdag, föreslår tandsköterskan Ann. Och då kan man äta så man klarar sig hela veckan. För det är bättre, än att äta lite varje dag. En riktig frukost så magen känns mätt är viktig. Då lockas man inte stoppa i sig en massa annat som skadar tänderna.
Kariesangreppen börjar synas hos allt yngre barn. Redan hos treåringar är det nu inte ovanligt med "hål i tänderna". Orsakerna är många, men läsken och sockret är den största "boven".
-Vet ni att ketchup innehåller massor med socker?
Barnen ser förvånade ut.
-Efter en rejäl frukost borstar man tänderna. Helst med fluortandkräm. Så att inte sockret med hjälp av bakterier i munnen bildar syror som fräter hål på tändernas emalj.
Kalle Glappkäft
Kalle Glappkäft fanns med hos 2:orna. Glappkäft är en rörlig konstgjord jättemun med konstgjorda tänder. På Kalle visar tandsköterskan Ann hur man ska borsta.
-Inte borsta för länge på samma ställe så att tandköttet skadas. Men borsta noga annars samlas det skräp mellan tänderna. Helst ska man upp till 10-12 årsåldern, åtminstone några gånger i veckan, få hjälp av en vuxen. Säg till hemma. Det är inte kul att behöva laga hål för att man slarvat.
Färgprovet blir höjdpunkten på Ann Kallås
Erikssons besök.
"Är det blod"
Alla får en liten röd tablett som färgar orenheter ilsket röda.
-Nej, vad äckligt det ser ut! Är det blod?
Med förtjust förskräckelse uttrycker eleverna vad de tycker.
Tandsköterskan förklarar och alla får prova inte så lite fascinerade.
Lyckligt leende visar en pojke upp sin röda tunga.
Men så kommer tandborstarna fram och tänderna blir fina och rena.
Varje år har Vrinneviskolan en friskvårdsvecka där tandvård ingår som en del. De 120 eleverna får lära massor med nyttiga saker. Hur man kan dippa grönsaker i stället för chips, ta sig runt en hinderbana och gå tipspromenad med kluriga frågor som anknyter till veckans tema.
En annan dag kör man "Röris" till musik på skolgården. "Röris" är ett gympaprogram för barn framtaget av Friskis&Svettis. Och så cyklar man, hoppar och lär sig nyttiga rörelser. För kroppen mår ju bara bra av att få röra sig.
Frukost på skolan
Fröken Carina Kalered berättar entusiastiskt om allt som händer under veckan på skolan:
-På fredag kör vi Vrinneviruset. Två kilometer lång är banan. Och så tar vi en massagesaga för det är nyttigt att få slappna av också. Då får eleverna under ledning massera varandra.
Onsdag och torsdag äter eleverna frukost på skolan.
-Det blir müsli, gröt och grönsaker. Många slarvar med frukosten och vi vill visa hur man enkelt kan variera så att den blir både god och nyttig.