Tandställningen - inte längre något ovanligt

Det är vanligt med tandställning bland ungdomar i Östergötland. Det gäller dock att ha tålamod. Det efterlängtade
resultatet brukar låta vänta på sig.

Per Stigner möter varje dag flera ungdomar med tandställning. Det är många delar som ska på plats  och att flytta tänderna tar lång tid.Foto: Michael svensson

Per Stigner möter varje dag flera ungdomar med tandställning. Det är många delar som ska på plats och att flytta tänderna tar lång tid.Foto: Michael svensson

Foto: Fotograf saknas!

Norrköping2007-07-10 04:00
Per Stigner jobbar som övertandläkare på Folktandvården Druvan i Norrköping. Dagligen möter han ungdomar som behöver få sina tandställningar kontrollerade. Andra kommer på remiss från sina ordinarie tandläkare för att Per Stigner ska avgöra vilka åtgärder som behöver vidtagas.

Ingen åldergräns
Det finns två huvudgrupper av tandställningar; fastsittande och avtagbara. En del har man på heltid medan andra bara på natten. Den vanligaste tandställningen är "tågrälsen". Per Stigner förklarar smeknamnet.
- Tänderna kan liknas vid tåget som rör sig och tråden är rälsen som flyttar dem. Rälsen används flitigt eftersom den kan rätta till många olika felaktigheter. De vanligaste problemen är överbett eller ojämna tänder. I Östergötland har hela 30 procent av barn och ungdomar någon form av tandställning.
- Vi har ungefär 700 nya patienter per år, så vi har mycket att göra. Att vara tandläkare är ett kul jobb eftersom det är mycket hantverk. Man märker en dramatisk förändring och man får bra kontakt med patienterna, säger Per Stigner.
De flesta får sin tandställning när de är 15 år. Då har alla tänder kommit fram. Man kan få tandställning om man är yngre, men bara om det är något alldeles speciellt. Det finns ingen åldersgräns för när man senast kan sätta in en tandställning i munnen.
- Att tänderna växer snett beror på att käkens storlek och tändernas bredd inte matchar varandra, säger Per Stigner.
När man är liten tar man ibland bort mjölktänder och därefter kan tänderna börja växa för tätt. Hörntänderna i överkäken kommer sist och är det för trångt kan de hamna i gommen.
Att flytta tänder är inget som går över en natt, utan det tar tid och det gäller att ha tålamod. Normalt får man ha tandställningen i två år.
När man får sin räls drar man i en tand med till exempel en gummisnodd. Då bildas ett tryck. På ena sidan försvinner ben och på den andra bildas ben och på så sätt flyttas tanden. När man tagit bort tandställningen fortsätter tänderna att röra på sig. Därför måste tänderna hållas på plats med en skena.

Viktigt med jämna tänder
Tandställningen fanns redan på 1800-talet, men det var först på 1940-talet som de egentligen började användas.
Även då var det få som fick använda tandställning. Då gjordes mer av tandställningen för hand.
- Ibland kan man fixa tänderna utan tandställning. Genom att ta bort en tand kan man bereda rum åt de övriga tänderna. I dag ställer dock patienterna större krav. Därför krävs det ofta en tandställning för att göra den sista justeringen, säger Per Stigner.
Vilka råd vill du ge till den som nyss fått tandställning?
- Det är viktigt att borsta tänderna noga och inte äta sega och hårda saker, säger Per Stigner med bestämd blick.
Ha tålamod! Du kommer att bli nöjd med resultatet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om