De tatueringsstudior som finns i Sverige har efter årsskiftet inte bara pandemirestriktioner att hantera. Sedan 5 januari har en ny lagstiftning trätt i kraft, beslutad av EU:s kemikaliemyndighet Echa.
För Sverige, som skärpte färgkraven för tio år sedan, är den nya justeringen betydligt mindre än för övriga Europa där branschen varit oreglerad. I vissa fall följer den nya EU-lagen det svenska regelverket när det gäller märkning och innehåll. I några fall är den tuffare, i vissa fall mer tillåtande.
Det har skapat förvirring om vilka färger som går att använda. Efterfrågan har också skapat en brist på nya färger.
– De nya godkända färgerna är på väg in nu. Men det är inte alls stora mängder som kommer, säger Martin Gustafson på Lucky 7 Tattoo i Norrköping.
– Färgtillverkarna har inte hängt med i utvecklingen. Det är ingen optimal situation. Jag ser inte att man skruvar till säkerheten på färgerna ytterligare ett steg som ett problem. Men man kan se under vilka förutsättningar man gjort det. Jag är ingen kemist, men det handlar om mycket låga värden i vissa färger som inte är optimala, säger Martin Gustafson.
Han är rädd att för hårda regleringar skapar en större hemmaverksamhet.
– Ju mer pålagor du lägger på en bransch som ursprungligen kommer från att ha varit underground, innebär att det alltid finns individer som går under jorden. Då kommer man inte åt problemet alls, säger Martin Gustafson.
Tatueringar har haft ett stort uppsving de senaste 25 åren och är i dag en miljardindustri i Sverige. Sveriges registrerade tatuerare, SRT, är en branschorganisation som funnits sedan 2007. Som första land i världen har Sverige ett så kallat mästarbrev sedan 2018 genom organisationen.
Men pandemin och de nya reglerna har gjort osäkerheten stor i branschen.
– Det handlar om tusentals personer i Sverige som potentiellt skulle kunna bli arbetslösa. I vilken yrkessektor som helst så skulle ett sådant utfall innebära ett enormt slag både mot hantverket i sig, samt företagarna och deras familjer.
– Folk är rädda för att få sin verksamhet nedstängd. Rent tekniskt skulle myndigheter kunna kliva in och säga: "Nej, Martin. Du får inte hålla på med det här". Klart att om du lever på det, känns det olustigt. Samtidigt kommer det mitt i en global pandemi, säger Martin Gustafson.