Tisdagssoppa

Foto: Dan Strandqvist

Foto: Dan Strandqvist

Foto: Fotograf saknas!

Norrköping2007-02-01 04:00
Husmanskost brukar den heta, maten som vi åt för 50 år sedan och som ibland finns kvar på en och annan lunchrestaurang. Nu hänger den ganska löst i en allt mer internationell matkultur.
En klassisk svensk soppa, faktiskt en av få som verkligen är svensk från början, är sluring eller tisdagssoppa. Den kokas på rotsaker, fläskbuljong, korngryn och mjölk. Låter knappast som någon hit för moderna smaklökar, men det går att snitsa till soppan utan att den förlorar kultstämpeln. Hoppa över köttet och laga soppan vegetariskt.
Skala och strimla rotsakerna. Skala och hacka löken. Har man matberedare kan allt rivas på grova skivan.
Koka upp buljongen. Lägg i korngryn och rotsaker. Koka sakta under lock i 25 minuter.
Rör ut vetemjöl i mjölk och sila ner i soppan. Smaka av med salt och peppar samt strö i hackad persilja.
4 personer
2 msk klippta korngryn
1 bit kålrot (50 gram)
1 bit rotselleri (50 gram)
1 palsternacka
1 morot
3 potatisar
1 gul lök
1 1/2 liter grönsaksbuljong
2 1/2 dl mjölk
1 msk vetemjöl
1/2 dl hackad persilja
salt och peppar
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om