Titta in i gamla tiders påskägg

Jenny Askinger för ett riktigt gammalt hantverk vidare. Konsten att göra tittägg, föregångaren till vår tids påskägg. Det började med en hantverksutbildning. Där fastnade Jenny Askinger för det lite udda spåret högtidskonfektyr.

Foto: Fotograf saknas!

Norrköping2007-04-05 01:05
Gesällbrevet tog hon med ett arbete i marsipan. Flera kilo gick det åt till hennes annorlunda julkrubba.

Tittägg av en slump
Marsipanfigurerna finns med i hennes tittägg. Tillverkningen av dem började av en slump.

-Jag pratade med en gammal dam, som berättade att hon förr gjort tittägg tillsammans med sin far. Hon visade mig det hon mindes och tillsammans kunde vi tillverka några ägg.

Titthålet mest kritiskt
Själva skalet gjuts av socker uppblandat med vatten, i två halvor. Det får sedan stelna. Det mest kritiska skedet i hela tillverkningen är att göra själva titthålet, som bryts upp försiktigt för hand.

-I början kraschade nog vartannat skal, säger Jenny Askinger och skrattar. Några hundra tittägg senare är produktionstakten både högre och marginalerna bättre.

Ägget fylls med marsipanfigurer, innan skalen gjuts samman med hjälp av kristyr.

Till sist dekoreras ägget med ytterligare kristyr och eventuellt sockerpärlor och andra dekorationer på utsidan.

Även om ägget är tillverkat i ätbart material är det inte tänkt att mumsas upp efter påsk.

-Om man förvarar det torrt och dammfritt, som knäckebröd, kan man plocka fram det påsk efter påsk.

Men i hennes hem ser man inte ett spår av påskpynt.

-Du vet hur det blir, säger Jenny Askinger, som ägnat sig åt äggtillverkning i flera månader för att vara klar inför påskmarknaderna.

  • Tittägg är föregångaren till våra moderna påskägg.
  • De var populära runt sekelskiftet. Men dessa mycket dyrbara dekorationer var förunnade de rika.
  • Det hölls utställningar och tävlingar med tittägg. Det var ett sätt för sockerbagarna att mäta sin skicklighet.
  • Figurerna i äggen var ofta av papp.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om