Han satsar – följ med in i Norrköpings nya restaurang

Han öppnar en ny restaurang i Norrköping – igen. Den här gången har saker och ting gått fort. "För några månader sedan trodde jag inte att vi skulle öppna här", säger Nick Webster. Följ med in på en tjuvkik.

Mexicali är det senaste bidraget till Norrköpings restaurangscen. Mannen bakom satsningen är Nick Webster som tidigare driver Tapas Tapas och Lock Hop and Berrel.

Mexicali är det senaste bidraget till Norrköpings restaurangscen. Mannen bakom satsningen är Nick Webster som tidigare driver Tapas Tapas och Lock Hop and Berrel.

Foto: Mattias Heikki

Norrköping2024-11-03 05:00

För en månad berättade vi att Los Angeles-grabben öppnade Tapas Tapas, hans första restaurang i Norrköping. Nu är det alltså dags igen.

Mexikanska restaurangen Mexicali har öppnat i samma kvarter som Nick Websters första satsning i Norrköping, i Kopparhusen på Kungsgatan. Sedan tidigare driver han bryggeriet och restaurangen Lock, Hop and Barrel i Söderköping.

Hur många restauranger kan en person hantera?

– Haha, om det bara var upp till mig, så en halv. Men jag har ett bra stöd från familjen, vänner, grannar och mina medarbetare. Det gör det möjligt.

Den mexikanska flaggan vajar tillsammans med papel picado, en traditionell mexikansk inredningsdetalj.
Den mexikanska flaggan vajar tillsammans med papel picado, en traditionell mexikansk inredningsdetalj.

Amerikanen fick vänta i flera år på att hitta rätt lokal till sitt tapas-ställe, delvis på grund av pandemin. Den här gången föll bitarna på plats betydligt snabbare. Men någon risk för att han expanderar för fort ser han inte.

– Nej, det känns kontrollerat. Det är behändigt att restaurangerna ligger intill varandra och jag är van att jobba mycket och kan vara där jag behövs.

Han kommer inte att anställa någon extra personal just nu, utan siktar på att ro runt alla verksamheter med nuvarande bemanning.

Konkurrerar du inte med dig själv på den här gatan?

– Nej, vi har två helt olika koncept. Där får du spanska viner och tapas, här får du äkta mexikanska burritos med margaritas och öl.

Vad är skillnaden jämfört med tacofredag som alla kör där hemma?

– I Mexiko använder man inte köttfärs, utan långkok på nöt, fläsk eller kyckling. Mjuk majsbröd är vanligare än hårda tacoskal. Sedan är kryddningen en annan. Mängden kryddor är upp till var och en. Vi håller det milt och sedan kan man få det starkare om man vill.

Vad är det mest udda vi svenskar lägger på vår tacos?

– Det är sällan man hittar gurka på tacosen i Mexiko ...

Lucha libre-masker, som bland annat används inom fribrottningen i Mexiko, och sombreros pryder väggarna i restaurangen.
Lucha libre-masker, som bland annat används inom fribrottningen i Mexiko, och sombreros pryder väggarna i restaurangen.

Eftersom Nick Webster är född Kalifornien är han uppvuxen på mexikansk mat. Han har bott i Sverige i tio år och saknat smakerna. Nu slipper han åka till Stockholm för att få äta en god taco.

– Det har hänt att jag har åkt två timmar i bil för det. Det är orimligt, skrattar han.

Att öppna restauranger är nästan ett sätt för Nick Webster att bota sin hemlängtan. När han började sakna en viss typ av öl hemifrån öppnade han ett bryggeri. Nu är de mexikanska smakerna från barndomen på plats. De kompletterar de spanska som han har saknat eftersom han delvis växte upp i Spanien.

Har du planer på att öppna fler restauranger?

– Om jag var en gambler skulle jag inte "betta" emot att det blir ett fjärde ställe, säger han.

Mexicali ligger i Kopparhusen, i korsningen Kungsgatan-Södra grytsgatan.
Mexicali ligger i Kopparhusen, i korsningen Kungsgatan-Södra grytsgatan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!