trädgårdsrutanGör växtvården direkt vid de första angreppen
Vikbolandets Adam och Eva (Eva rodnar).
Foto: Fotograf saknas!
I staden har det också funnits mycket att följa allteftersom lökväxter, buskar och träd grönskat och blommat upp. Hästkastanjens vita blomspiror kontrasterar mot lönnarnas gröna blad och otaliga gröngula blommmor och i Vasaparken har forsythian blommat för fullt i sällskap med kerria, brudspirea, druvfläder, doftolvon och de första vita blomklasarna på lagerhäggen.
I perenna rabatten vid Vasamuren blommade bergenia och alpsockblomma, delvis gömda bakom stora solgula maskrosbuketter, som gladeligen tagit makten över parkpersonalen.
I våra trädgårdar har sjukdomar och skadeinsekter ännu inte blivit besvärande, även om de röda liljebaggarna redan placerat sina första orangefärgade äggrader utmed gräslöksblad och under liljeblad. Här gäller det att krossa baggar och ägg och särskilt kolla liljebladens undersidor. I övrigt är det nu viktigt att planera odlingarna, så att de inte skadas onödigt mycket av sjukdomar och insekter.
Allra först ska vi vara noga med att växla odlingsplatser, så att det går några år innan samma växtslag återkommer på en tidigare plats. Notera alltså alltid var växterna står och om samma plats måste användas för till exempel tomater ska jorden bytas, så att det helst finns två hinkar ny jord för årets planta.
Vi kan också märka att vissa växtkombinationer ger bra effekter och det är till exempel att odla tomater vid persilja eller selleri, bönor vid blomkål eller morötter, lök intill spenat och potatis ihop med bondbönor och dill.
Så kallat växtvårdsmedel kan ibland vara nödvändiga som hjälpare i nöden, men vi ska använda dem med försiktighet. Vid angrepp av mjöldagg kan det dock vara nödvändigt att ta till en Krav- märkt spray eller svavelpreparatet Kumulus.
På rosor ger Baymat Rosenspray effekt mot både mjöldagg och svartfläcksjuka. Pyrethrumpreparat som Pyrex är ett bra medel, mot angripande insekter, både larver och fullbildade, (men spruta inte i blommorna så att våra bin skadas.) Mot bladlöss räcker det oftast med såpvatten eller apotekets såpsprit och besvärliga spinnkvalster, tripsar och bomullslöss besprutas i två omgångar med Substral Insektsåpa.
Mot sniglar gäller idog plockning och utläggning av Snigeleffekt eller Snigelfritt, som gör att sniglarna mår illa och gräver sig ner i marken, där de somnar in. Weibull har också en barriär som man sätter kring grönsakslandet och som sniglarna inte vill forcera.
En god grundregel vid all växtvård är att den ska sättas in omedelbart vid de allra första angreppen, att angripna blad gärna kan plockas bort, att gödslingen inte blir alltför kväverik och att väl förmultnad kompost årligen tillförs.
Sena potatissorter blir ofta angripna av bladmögel som ger brunröta i de nya knölarna och därför bör vi hemträdgårdsodlare helst bara odla riktigt tidiga sorter, avlägsna blast som angripits och skicka iväg sådan blast med sophämtningen.
Till slut några enkla gödslingsråd: Gödsla helst med komposterad kreatursgödsel, komplettera med lite hönsgödsel för bladväxter som ska växa snabbt och strö gärna lite glest med Algomin både på trädgårdsland och bland bärbuskar och fruktträd. Kalka inte årets potatisland, hallon, rhododendron, klätterhortensia, azalea och staketvindruvor. Benmjöl är däremot bra till allt och det är också samtal och goda råd mellan odlande grannar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!