Träffpunkterna ändrar inriktning

Norrköpings träffpunkter genomgår en omfattande förändring för att locka fler besökare."Det handlar inte om neddragningar, utan om ett ändrat arbetssätt", säger Eva-Britt Sjöberg (KD), kommunalråd och ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Förändringar. Eva-Britt Sjöberg (KD) och Irma Görtz (S), presenterade under tisdagen årsrapporten för Norrköpings 13 träffpunkter och informerade om den ändrande inriktningen.

Förändringar. Eva-Britt Sjöberg (KD) och Irma Görtz (S), presenterade under tisdagen årsrapporten för Norrköpings 13 träffpunkter och informerade om den ändrande inriktningen.

Foto: Elin Holmer

Norrköping2017-03-07 12:35

Videon är inte längre tillgänglig

I Norrköpings kommun finns 13 träffpunkter, som är öppna för alla äldre som vill komma dit.

Under 2015 presenterades ett förslag om att ta bort den kommunala personalen från träffpunkterna och enbart ha kvar två personer som skulle samordna de ideella krafter som förväntades ta över verksamheten. Efter kraftiga protester backade politikerna och alla träffpunkter fick behålla kommunal personal om än i mindre omfattning; 24,75 tjänster blev 14,75 stycken.

Den bemanningen kvarstår nu, men arbetssättet ändras. Aktivitetsledarna ska i större utsträckning samordna och bjuda in föreningar och organisationer i arbetet, snarare än leda det på egen hand.

– Det handlar inte om att vi som kommun frånsäger oss ansvaret, utan om att vi vill skapa mer levande träffpunkter med ett bredare utbud och fler involverade besökare, säger Irma Görtz (S), vice ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Att locka fler och yngre besökare, i spannet 60-70 år, är målet.

– Det är ett måste för att träffpunkterna ska överleva på sikt, säger Irma Görtz.

Att locka samarbetspartners från civilsamhället är dock inte helt lätt.

– Det är ett nytt tänk för Norrköping, men det finns goda exempel på att det fungerar, som träffpunkten i Östra Husby, säger Eva-Britt Sjöberg och fortsätter;

– Sen får vi inse att det kommer att ta lite längre tid för vissa och ha respekt för att förändringar skapar oro bland en del besökare.

Tanken är att alla träffpunkter ska ha samma basverksamhet med matservering och friskvård, men att de sedan ska vara nischade efter intresse.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om