Tre restauranger på Kolmården underkända
Tre restauranger på Kolmårdens djurpark fick underkänt när miljö- och hälsoskyddskontoret genomförde en oanmäld kontroll förra veckan.
Foto: Linda Jonsson
Bristen på ordning visade sig bland annat i att föremål förvarades på fel plats, till exempel så låg det mobilladdare, sladdar och en radio ovanför en beredningsbänk. Kemikalier förvarades för nära livsmedel och det var en allmän brist på ordning och reda, enligt kontrollrapporten. I tisdags besökte en kvinna och hennes dotter djurparken och åt mat från Nham-Nham Wok. Kvinnan skriver i ett mejl till NT att det såg ut som att det hade varit ett matkrig inne på matstället. Enligt kvinnan låg det mat på golvet och det var allmänt äckligt på bänkar och runt matbyttor. Dottern blev också magsjuk efter besöket. Kvinnan tycker att det är märkligt att en anläggning som Djurparken inte har bättre ordning. -Som turist är man totalt utelämnad till att äta vad som bjuds därinne och då borde man ha ordentlig koll på vad det är som serveras, skriver hon i mejlet.Hon får medhåll av Axel Bark.-Jag måste säga att jag är förvånad över att en så stor turistanläggning som Djurparken kan uppvisa sådana brister, säger han.Saknar städrutiner
På restaurangen Farmors kök fanns det enligt inspektionen smutsig skurutrustning och personalen saknade kunskap om rutiner för bland annat rengöring. Torrvaror förvarades dessutom i omklädningsrum, duschrum och liknande utrymmen. Farmors kök serverar bland annat pannkakor och köttbullar. I rapporten uppmärksammas att grädden förvarats för varmt och likaså att köttbullarna förvarats på ett felaktigt sätt. I kontrollrapporten för Restaurang Safari framkommer också en rad olika brister. Bland annat kunde inte personalen redogöra för hur livsmedel skulle hanteras. Temperaturen i kylrummen var högre än tillåtet. Avfall förvarades också utanför lokalerna. Inspektörerna såg också att det fanns problem med separeringen av råvaror och färdig mat. Exempelvis förvarades rå fisk tillsammans med färdig sås. Centralkök
Att Restaurang Safari får underkänt är särskilt allvarligt då restaurangen i många fall agerar centralkök för livsmedelsanläggningarna inom parken.Alla underkända matställen får anmärkning för att det saknas dokumentation av personalens utbildning.-Det är många unga sommarjobbare som kanske inte har fått tillräcklig utbildning, säger Axel Bark. Han säger också att man nu kommer att kontrollera alla matställen inne på Djurparken. Kolmårdens djurpark vill inte ge några kommentarer i nuläget.-Jag har ännu inte läst rapporterna och är just nu på resande fot. Jag vill avvakta att kommentera innan jag vet mer, säger Magnus Nilsson, vd för Kolmårdens djurpark.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!