Räntor och matpriser stiger, elpriser skenar. Köks- och restaurangnäringen har märkt av att efterfrågan på julborden inte är lika stark som åren före pandemin, trots att vi kan träffas utan restriktioner igen.
– På julbord har vi fått en del avbokningar för att det är företag som känner av den ekonomiska krisen och som inte längre har råd att bjuda sin personal, säger Johanna Wennerblad på restaurang Hantverkaren.
Men det finns fler ben att stå på. Under pandemin var det många krögare som erbjöd matkassar för att klara verksamheten. Det är fortsatt uppskattat att slippa stå vid spisen. Speciellt jul- och nyårsafton.
– Jag har svårt att säga exakta siffror. Men det är säkert en ökning med 50 till 70 procent efter pandemin när det gäller julpåsar för oss. Innan pandemin 2020 var det inte särskilt stort intresse för att beställa färdig julmat för hämtning. Vi har en ökning, jämfört med tidigare år, säger Johanna Wennerblad.
Nyårsmiddag är efterfrågat när det gällde catering sedan tidigare.
– I fjol sålde vi 550 portioner nyårsmenyer men före jul var det bara 30 portioner bokade. Alla bokningar kom först efter julafton då. Nu har vi nästan 200 portioner bokade till nyår. En stor skillnad mot tidigare, säger Johanna Wennerblad.
Det är en balansgång när det gäller kapacitet för att det ska finnas ekonomi för restaurangerna. Mer personal och mer utrustning skulle innebära ökade kostnader vid för stor orderingång. Det skulle äta upp vinstmarginalen.
För de kunder som inte vill lägga tid vid spisen är det samtidigt attraktivt om påslagen är rimliga mot den mat de hade fått köpa in.
– Vår julpåse kostar 475 kronor, det räcker till tre, fyra portioner, beroende på hur mycket man äter. Vi försöker göra så mycket vi kan själva här i restaurangen. Tittar du på vad maten kostar i affären nu, det är dyrt. Det vi kan göra är att pressa tillverkningskostnaden. Producerar vi 500 portioner kan vi få ned priset så det blir bra för kunden, säger Johanna Wennerblad.
Sörby Herrgård satsar under december månad främst på catering till företag samt bokade julbord på herrgården. Men de erbjuder också en julmatskasse från två personer och uppåt som kan hämtas före dopparedagen. Julbord går bara att beställa för leverans fram till torsdag, två dagar före julafton.
– Fram till 2019 var det försvinnande lite människor som ringde och ville boka julmat och hämta den 23:e. Då vi lanserade att det gick att hämta vår julmatsbuffé blev det en ganska stor grej både 2020, 2021 och nu. Det är nog inte så att man är rädd för att handla i affären längre utan det är nog av bekvämlighet. Det och att man ändå får gå till affären och betala x antal hundralappar för julmat. Nyårsmenyer har alltid varit populärt hos oss, säger Fredrik Johansson som driver Sörby herrgård med hustrun Lotta.
Generellt har julbordsmarknaden inte nått samma nivåer som före pandemin för Sörby Herrgård. Cirka 800–1000 färre sålda portioner har producerats när företag och kommuner håller hårdare i ekonomin.
– Vi har fler ben att stå på. Det står inte och faller på privatmarknaden för oss. Det vi lider av, som många andra branscher, det är att det är svårt att få fram extrapersonal. Vi ligger på gränsen till vad vi klarar av i alla fall, säger Fredrik Johansson.