Tror inte på "snällbetyg" för tjejer

Att påstå tjejer får oförtjänt bra betyg i skolan är fel. Wolfgang Dietrich på Skolverket säger att Lärarnas Tidning som jämfört pojkars och flickors provresultat och slutbetyg i årskurs nio, förenklar.

Norrköping2011-02-11 00:00

Lärarnas Tidningen publicerade i veckan statistik som visar att fler tjejer än killar får högre betyg i bland annat svenska och matematik än vad de presterar på det nationella provet. Anledningen till det högre betyget skulle vara att flickor får så kallade "snällbetyg", att deras personlighet spelar in i betygsbedömningen, inte deras kunskap. Men den analysen stämmer inte, säger Wolfgang Dietrich, ansvarig för utvecklingen av nationella prov i matematik och NO-ämnen på Skolverket.

- Jag tycker inte att det går att förenkla på det sättet, säger han.

Det nationella provet är inget examensprov, det ska vara en del i den totala bedömningen av elevens prestation i ämnet. Hur stor del det faktiskt utgör av betygsbedömningen är upp den ansvarige läraren. Enligt Skolverket kan inte proven utformas så att de prövar elevens kunskaper mot alla de mål som finns i kursplanen.

Wolfgang Dietrich säger att kvinnor kan ha ett högre studieintresse som ger en högre motivation. Det är en förutsättning för inlärningen och då uppvisar de mer kunskap. Men det kan ju också vara att lärare tar med saker som uppförande i sin betygsbedömning. Det behövs mer forskning. Alla förklaringar är just nu hypotetiska.

- Det är svårt att veta vilket som är det vanligaste förekommande skälet till skillnaden mellan pojkar och flickors resultat och slutbetyg, men det är sådant som forskningen måste hjälpa till med, säger han.

Fakta

Sveriges niondeklassare skriver nationellt prov i:

Svenska

Matematik

Biologi

Kemi

Fysik

Engelska

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om