Erik berättar att hela dotterns skolgång hittills har varit en kamp.
Förra sommaren gick hon ut nian med sex underkända betyg och kom därmed inte in på den gymnasielinje hon ville. Med hjälp av sommarskola fixade hon två av betygen. Nu går hon förberedande gymnasieutbildning i hopp om att läsa upp sin behörighet för att kunna ta sig vidare.
– Det känns så fruktansvärt onödigt att det har blivit så här. Hade hon fått hjälp från början hade vi sluppit så mycket tjat, gråt och dåligt självförtroende.
Erik lider själv av dyslexi och var därför observant på barnens läsutveckling. Han berättar att det tidigt stod klart för honom att dottern behövde mer hjälp och han efterfrågade en utredning.
– Har du själv känt dig stämplad som dum i huvudet hela livet på grund av lässvårigheter vill du göra allt för att dina barn inte hamnar i samma situation, säger han.
Redan på lågstadiet påpekade han att dottern var i behov av mer stöd för att hänga med, men bemöttes med argument som att "barn utvecklas olika snabbt" och "det är bara att hon säger till om hon inte förstår".
– Men jag vet ju själv att inget av de argumenten håller för någon som har dyslexi.
Enligt Erik gjordes vissa punktinsatser, men hon fick ingen kontinuerlig hjälp. Erik upplevde att det varken fanns tid eller tillräcklig kompetens på skolan, även om han beskriver de flesta av lärarna som "fantastiska och hjälpsamma".
Erik säger att när han läste artiklarna om arbetsmiljön för pedagogerna i Norrköpings skolor och hur de beskriver tystnadskulturen var det "huvudet på spiken".
– Känslan har hela tiden varit att oavsett hur engagerad en lärare är tar det stopp hos ledningen då det finns en rädsla för att skolan ska få dåligt rykte.
– Problem sopas under mattan och i slutänden blir det barnen som far illa.
Först i årskurs åtta gjordes en utredning som visade att dottern led av dyslexi. Då bestämdes att hon bland annat skulle sitta med en resursperson i ett eget rum vissa tider. Men dottern ville inte ha hjälpen när den väl erbjöds.
– Den kom för sent. I den åldern vill du inte sticka ut. Speciellt inte om du har känt dig stämplad som dum hela din skolgång.
Erik menar att det måste till en förändring i skolan, att problem måste lyftas tidigare och resurser tillsättas.
– Vi kan inte fortsätta att offra våra barns framtid.