Trots sågningen av kraven – kommunen ger sig inte

Både Socialstyrelsen och Statskontoret anser att kommuner inte kan kräva att personer med försörjningsstöd flyttar utanför kommungränsen. Men Norrköpings kommun står fast vid att frågan måste prövas i rätten.

Eva-Britt Sjöberg (KD) vill inte dra tillbaka kommunens överklagan till Kammarrätten.

Eva-Britt Sjöberg (KD) vill inte dra tillbaka kommunens överklagan till Kammarrätten.

Foto: Joakim Blomqvist

Norrköping2020-11-25 21:00

Eva-Britt Sjöberg (KD) är ordförande i arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden, som ansvarar för frågan om ekonomiskt bistånd och försörjningsstöd (tidigare socialbidrag). Hon har inte ändrat uppfattning om att personer som inte kan hitta ett billigare boende inom kommunen ska krävas leta bostad även utanför.

– Grundidén är att människor ska komma ut och klara sig själva utan ekonomiskt bistånd och där är boendekostnader en viktig del. Genom att bo billigare har man tagit en stor del för att slippa ta emot ekonomiskt bistånd, säger hon. 

– Personer i allmänhet måste ibland söka sig utanför kommungränsen för att få ett billigare boende, då tycker vi att det är rimligt att även personer med ekonomiskt bistånd gör det.

Överklagan till Kammarrätten har gjorts eftersom det i dag är otydligt om kommuner får kräva detta av personer med försörjningsstöd, menar hon.

– Utifrån att det är ett antal kommuner i Sverige som har liknande krav och att vissa domar visat att det är okej att göra så, medan andra inte – då vill få klarhet.

Både i Statskontorets rapport och i Socialstyrelsens yttrande bedöms att kommuner inte har rätt att ställa ett sådant krav – hur många fler svar behöver ni?

– Vi behöver ett svar från Kammarrätten, sedan tycker vi att vi har ett svar. På så vis gör vi inte bara en klarhet för vår kommun, utan vår prövning ger ju ett svar till hela Sverige.

Man hoppades att Kammarrätten skulle ta upp ärendet under hösten, men det verkar nu dröja till början på nästa år. Något Eva-Britt Sjöberg beklagar.

– Det känns jättetrist, vi trodde att vi skulle ha haft svaret redan nu, säger hon.

Men att dra tillbaka överklagan, såsom Vänsterpartiet föreslår, vill hon inte.

– Nej. Syftet med den här överklagan är ju att få klarhet i det här, så att vi och resten av Sverige vet vad som gäller.

Behovet av försörjningsstöd har under året minskat och besparingen som nämnden kan göra tack vare detta prognostiseras nu till nära 38 miljoner. Hur behovet av stöd kunnat minska, trots pandemi och ökad arbetslöshet, kan Eva-Britt Sjöberg inte svara på.

– Vi gör en uppföljning av det här nu. Men minskningen handlar både om att det är färre in och fler ut. Vi har en annan form av handledning nu också, där vi jobbar ännu mer aktivt för att personer ska slippa vara beroende av detta.

Karta: Rådhuset
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!