Du har säkert sett dem, de tomma lägenheterna lite här och var i Norrköping. Eller läst på hyresvärdarnas hemsidor där du lockas med olika former av hyresrabatter i flera år om du flyttar in. Dessutom minskar befolkningen i stan, minus 183 personer enligt SCB:s senaste befolkningsstatistik och planerade byggprojekt skjuts på framtiden.
Det känns inte som bostadsbrist direkt men Hyresgästföreningen menar tvärtom i en färsk rapport.
– Norrköping har en brist på bostäder. I många kommuner så ser vi stora vakanser i dag och det beror ju på att det kostar väldigt mycket att bygga nya bostäder. Det gör att priset och hyran som man sen måste ta ut för att få ekonomi i det blir ganska hög. Och finns det då inte en marknad för det då kommer lägenheterna stå tomma och det kommer bli ekonomiska problem, säger Ragnar Bengtsson, bostadspolitisk analytiker på Hyresgästföreningen.
Att befolkningsutvecklingen är negativ påverkar inte detta, menar han. Norrköping har ökat sin befolkning 20 år i rad innan dess.
– Om Norrköping bestämmer sig för att sluta bygga bostäder nu, för att befolkningen har minskat ett år, då offrar man de med bostadsbehov på prognosens altare, säger Ragnar Bengtsson.
Lösningen på problemet är enligt Hyresgästföreningen statligt investeringsstöd i form av förmånliga bygglån. Något som enligt Hyresgästföreningen dels skulle ge lägre hyra och samtidigt hjälpa byggherrar med finansieringen.
– Det är för att få behoven att möta efterfrågan så att de här två grejerna går ihop. Om man inte gör det, då står man alltid i en kronisk brist på bostäder, säger Ragnar Bengtsson.
Det låter dyrt, hur mycket pengar behövs?
– 27 miljarder i förmånliga bygglån varje år. När de betalas tillbaka så kommer det i princip vara kostnadsneutralt för staten. Det kommer inte kosta någonting. Vi har också lagt på ett krisstöd med ett investeringsstöd på 12 miljarder. Som motsvarar det som vi hade tidigare. Det kommer behövas kortsiktigt när läget är som allra värst, som det är nu.
Rapporten Räkna med bostadsbrist går igenom hur olika aktörer i Sverige – inklusive Boverket, länsstyrelser och banker – i dag beräknar bostadsbrist och byggbehov. Enligt Hyresgästföreningen är dagens metoder ofta svåra att förstå och använda för många kommuner.
Tomas Tekmen (KD), ordförande i samhällsplaneringsnämnden som bland annat ansvarar för stadsbyggnad och planeringen av nya bostäder, menar att Norrköping är bra rustade när det gäller lediga bostäder. Han håller dock med om att det är svårt att förutse framtidens behov.
– Det stämmer för det är bostadsmatchningen som är problemet, vi har många lediga lägenheter i det dyrare prissegmentet till exempel i nyproduktion men om man vill ha en lägenhet med billigare hyra så är det bostadsbrist. Samtidigt har vi i nämnden börjat jobba mer med flexibla detaljplaner för att anpassa bostadsbyggandet för framtiden. I vår planreserv har vi 6 500 lägenheter som skulle kunna börja byggas inom cirka fem år, säger han.
Hyresbostäder är Norrköpings största hyresvärd. De har i dag 29 helt outhyrda lägenheter.
– När det gäller bostadsbrist eller inte är svaret både ja och nej. Vi har väntetid på små lägenheter som kostar runt 5 000-6 000 kronor. Där har vi både två och tre års väntetider men kan du betala från 9 000-10 000 kronor är det i dag ganska lätt att få en bostad, säger marknadschefen Thomas Gustafsson.