Trutarna fortsätter minska i länet

Sommaren 2004 nådde trutdöden Prästholmen i Bråviken. Sju år senare har antalet trutkolonier som länsstyrelsen följer minskat till hälften.

Foto: Hasse Holmberg

Norrköping2011-05-03 00:00

När NT i juni 2004 gick utmed strandremsan på Prästholmen hittade vi påfallande många döda fåglar, främst gråtrutar men även fågelrester som var svåra att identifiera. Det visade sig vara trutdöden som hade nått Norrköping.

Enligt Statens veterinärmedicinska anstalt, som följer sjukdomsläget hos vilt i Sverige, finns det tecken på att antalet rapporterade fall av misstänkt trutdöd minskat dramatiskt.

Fortsatt negativ trend
Men i Östergötland är utvecklingen fortfarande negativ. Lars Gezelius, naturvårdsenheten vid länsstyrelsen, berättar att man följer trutens utveckling och i somras gjordes en inventering av ett fyrtiotal trutkolonier.

- Det visade sig att de minskat till hälften, berättar han.

2004 var trutdöden fortfarande ett mysterium. Men numera har Statens veterinärmedicinska anstalt påvisat botulism hos ett antal fåglar som dukade under i trutdöden. Botulism är en förgiftning, som på grund av toxin från bakterier, leder till muskelförlamning. Djuren dör när andningsmuskulaturen slås ut.

En annan förklaring är brist på B-vitaminet tiamin. En forskargrupp vid Stockholms universitet anser att det är svaret på mysteriet med trutdöden. Forskargruppen har även lyckats bota förlamade fåglar genom att ge dem B-vitaminsprutor.

"Grym" fågel
Men det finns de som tycker är trutdöden inte gör något, eftersom truten är en "grym" fågel som stjäl andra fåglars ägg.

- Det stämmer visserligen, men trutarna är viktiga eftersom de skapar en flora, där bland annat styvmorsviol växer, och där andra fåglar vill komma och bo. Trots risken för att trutarna ska ta deras ägg i något obevakat ögonblick får de också skydd mot mink och kråka, säger Lars Gezelius.

Truten har därmed, enligt naturvårdarna, en nyckelfunktion för att skapa en bra miljö för andra arter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om