Tuffare regler mot skolkare

Efter årsskiftet hårdnar kraven på gymnasieeleverna. Det kan räcka med enstaka timmar upprepad ogiltig frånvaro för att bli av med studiemedlet.

Norrköping2011-11-23 00:00

Centrala studiestödsnämnden, CSN, ändrar sina regler. Tidigare har riktlinjen varit att skolan ska rapportera till CSN om en elev har 20 procents ogiltig frånvaro under studieperioden. Då dras studiemedlen in. Nu slopas den gränsen och skolan kan även rapportera in även enstaka timmar av upprepat skolk.

Välkomna regler
Bo Andersson är biträdande rektor på Ebersteinska gymnasiet i Norrköping.

- Vi välkomnar de ändrade reglerna eftersom vi tycker att det varit lite för mycket tidigare med 20 procent. Ogiltig frånvaro ska man inte ha alls, det är en annan sak om man är sjuk, då ska man sjukanmäla sig och vara hemma, säger han.

I samma andetag säger han att han inte hunnit uppdatera sig. På måndag ska CSN informera om de nya reglerna.

Hoppas på tydlighet
- Vi får hoppas att det blir tydligare. Det måste finnas ett regelverk kring det.

Även Anders Palmgren, rektor på Hagagymnasiet är positiv till CSN:s regeländring.

- Det är bra. Det är skolan som avgör utifrån ett individperspektiv hur man ska hantera skolk. Det ska ses som ett stöd och inte som ett straff. Det kommer aldrig att finnas någon procent, något tak, utan vi utgår från varje individ och gör en bedömning utifrån elevens bästa.

Flexiblare lösning
Han ser inte att det blir någon risk med att olika skolor gör olika bedömning. Och han tycker heller inte att reglerna varit för slappa tidigare.

- Det här är en mer flexibel lösning där varje individ bedöms.

Legitim skolkgräns
Johan Norman, rektor på De Geergymnasiet tycker ändringen är bra och ger skolorna ytterligare skäl att knyta frånvaron till individen och lägga in nyanser i det.

Om den tidigare gränsen säger han:

- 20 procent är ganska mycket. Det är en dag i veckan. Det ger dessutom signalen att skolk är legitimt upp till den gränsen. Men det är svårt att säga hur mycket en rimlig procentandel vore. Den är i alla fall lägre.

De nya reglerna ställer högre krav på skolan och medför ökad arbetsinsats.

- Skolan ska kunna ta det ansvaret.

Landets gymnasister har rätt till 1050 kronor i månaden, tio månader om året.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om