Två kliniker får gemensam mottagning
För att klara av politikernas sparkrav utan att behöva säga upp halva personalstyrkan har reumatologen och hudkliniken flyttat ihop i en gemensam mottagning på Vrinnevisjukhuset.
Klinikcheferna Ann Bengtsson och Birgitta Stymne knöt symboliskt band vid invigningen på måndagen av klinikernas nya gemensamma mottagning på Vrinnevisjukhuset.
Foto: Fotograf saknas!
Politikernas beslut om att spara 300 miljoner kronor inför 2004 betydde för de länsövergripande hud- och reumatologklinikerna att fem sjuksköterskor, fem undersköterskor, en läkarsekreterare och en kurator har fått lämna sina tjänster i Norrköping och Linköping. Reumatologen har stängt en hel vårdavdelning och hudkliniken flyttat från sina, som personalen tyckte, stora och väl fungerande lokaler mitt inne i Norrköping till Vrinnevisjukhuset för att spara hyra. Men det räckte inte.
- För att slippa reducera ytterligare och säga upp fler i personalen valde vi att samarbeta, det finns ju naturliga kopplingar mellan oss. Flera av våra patienter är gemensamma, säger Birgitta Stymne, klinikchef för Hudkliniken i Östergötland.
Reduceringar
Hon säger reduceringar i stället för besparingar när hon talar om de politiskt beslutade neddragningarna.
- När man säger besparingar så tror man ju att man har något kvar, men så är det inte. Det här handlar om rena reduceringar. Vi får lägga våra patienter som behöver stanna på sjukhuset på alla möjliga andra avdelningar, några egna vårdplatser har vi inte längre på Universitetssjukhuset.
Birgitta Stymne och Ann Bengtsson chef för länskliniken i Östergötland för reumatologiska sjukdomar knöt symboliska blågula band när personalen invigde den nya mottagningen på måndagen. Utanför glasdörrarna låg
elektrikerns byggritningar utbredda över ett stort arbetsbord.
Till hud- och reumatologmottagningen har det inte varit så stora installationer och ombyggnader, desto mer vägg i vägg, där dialysen flyttat in i hudklinikens gamla lokaler. Där är hela avdelningen ombyggd för att passa en helt annan typ av sjukvård.
Sorg och saknad
Men det är inte bara lokalerna som lämnats, även arbetskamrater.
- Vi har alla sorg och saknad i våra hjärtan efter arbetskamrater som inte är här i dag, de får gå vidare i sina nya arbetsuppgifter och vi får gå vidare i våra, sa Birgitta Stymne när hon höll ett kort invigningstal.
- Samtidigt känns det som att vi kan stå starka inför framtiden. De patienter vi tar hand om är precis de grupper politikerna sagt sig vilja prioritera, de kroniskt sjuka, multisjuka och äldre människor. Det betyder också att resurser kan komma att flyttas till våra områden från andra specialiteter. Nu kan politikerna inte röra mer än vad de rört.
Inga vårdplatser
På Vrinnevisjukhuset i Norrköping finns inga vårdplatser kvar för patienter med hud- eller reumatiska sjukdomar. Däremot finns hudmottagningen med läkare, sjukgymnaster, arbetsterapi, sjuksköterskor, bad och möjlighet till insmörjning. För reumatikerna finns sjukgymnastik, rehabilitering, bad och arbetsterapi.
- Men en hel del av verksamheten har koncentrerats till Universitetssjukhuset i Linköping, eftersom läkarna är stationerade där. Så för att
till exempel få ett recept på läkemedel måste man till
Universitetssjukhuset, berät-
tar Ann Bengtsson, klinikchef för länskliniken för reumatologiska sjukdomar i Östergötland.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!