Två miljoner till laxen i Motala Ström

Nu har arbetet börjat på allvar med att göra det möjligt för laxen att simma Motala Ström ända upp till Vättern.

Norrköping2014-01-11 10:18

– Innan jag gräver ner mig i graven ska det vara klart, säger Åke Wester, bonde vid Ljungsbro, som pekat ut den kanske viktigaste lösningen för hur projektet ska kunna genomföras.

Wester är 73 år och det är mycket hans initiativ som gjort att Tekniska Verken i Linköping snart kommer att släppa på vatten i den gamla strömfåran i Ljungbro, som knappt använts sedan kraftstationen byggdes vid Ljungsbro.

Gamla strömfåror en lösning

Strömfårorna finns kvar vid många av de sex kraftverk som hindrar laxen från att ta sig fram i Motala Ström.

Åke Wester är rätt nöjd i dag. Länsstyrelsen har anslagit drygt 1,3 miljoner kronor och Leader Folkungaland 558 000 kronor till en förstudie som ska ta fram lösningar för hur lax och öringar ska kunna ta sig förbi alla de sex kraftverken i Motala Ström. Dessutom ska studien gå igenom förutsättningarna för laxen att ta sig förbi de sex kraftverken som finns i Svartån.

Fortsättning på Strömparken

– Målet är att skapa en prioriteringslista för åtgärder och hur de ska kunna genomföras, säger Ola Helmerson, fiskerikonsulent på Hushållningssällskapet som är projektledare för förstudien. Hushållningssällskapet är också projektägare.

Näst efter att få igång den gamla strömfåran i Ljungsbro, är den viktigaste delen av satsningen på Motala Ström att bygga vidare på de förutsättningar som laxtrappan i Strömparken i centrala Norrköping skapat.

– Får vi upp lax och laxöring i Glan, så kan de fortplanta sig i de mindre bäckarna som rinner ut i sjön, säger Ola Helmerson. Då kanske man inte skulle behöva släppa ut fisken i strömmen i Norrköping i framtiden.

Tekniska Verken har mjuknat

Tekniska Verken i Linköping äger de flesta kraftstationerna i Motala Ström. Från att ha varit motståndare till åtgärder för att underlätta laxvandringen, har det kommunala företaget mjuknat.

– Vi är i slutförhandlingarna för att få dem att släppa ut två kubikmeter vatten i sekunden i gamla strömfåran i Ljungbro, säger Åke Wester. Det kräver inga investeringar, men Tekniska Verken förlorar elproduktion för 1,5 miljoner kronor om året.

– Men vattnet är inte bara till för att man ska få ut elkraft från det, säger Åke Wester.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om