Ugnskokt kungsflundra med hummersås
Foto: Dan Strandqvist
Foto: Fotograf saknas!
Fisk är bland det snabbaste man kan laga. Plattfisk som kokas behöver bara några minuter för att bli klar i kastrull på spisen. Ugnskokar man tar det lite längre tid, men i gengäld kan man använda tiden och spisens plattor till annat.
Sjud vatten, vin, salt, grovkrossad vitpeppar, purjolök och lagerblad i kastrull ett par minuter. Portionsfiléer av kungsflundra rullas ihop och läggs tätt i ugnsfast form. Sila över den varma lagen och täck med folie. Ugnskoka fisken 10 minuter i 225 graders ugn.
Sila av 3 deciliter vätska från formen när fisken är klar.
Tillsätt grädde och hummerfond, koka upp och red av med maizena. Sjud såsen i fem minuter. Smaka av med salt och en knivsudd cayennepeppar. Servera fisken med gratinerad potatismos, räkor och grönsaker.
4 personer
800 g kungsflundrafilé
1 dl torrt vitt vin
salt och hel vitpeppar
1 dl strimlad purjolök
1 lagerblad
1 liter vatten
Till såsen:
3 dl vätska från fiskkoket
2 dl grädde
1 msk konc. hummerfond
maizena
salt
ett uns cayennepeppar
800 g kungsflundrafilé
1 dl torrt vitt vin
salt och hel vitpeppar
1 dl strimlad purjolök
1 lagerblad
1 liter vatten
Till såsen:
3 dl vätska från fiskkoket
2 dl grädde
1 msk konc. hummerfond
maizena
salt
ett uns cayennepeppar
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!