Ugnskokt kungsflundra med hummersås

Foto: Dan Strandqvist

Foto: Dan Strandqvist

Foto: Fotograf saknas!

Norrköping2007-04-26 04:00
Snabbmat eller snabb mat. Bakom orden väntar två helt skilda upplevelser för den som sätter sig till bords.
Fisk är bland det snabbaste man kan laga. Plattfisk som kokas behöver bara några minuter för att bli klar i kastrull på spisen. Ugnskokar man tar det lite längre tid, men i gengäld kan man använda tiden och spisens plattor till annat.
Sjud vatten, vin, salt, grovkrossad vitpeppar, purjolök och lagerblad i kastrull ett par minuter. Portionsfiléer av kungsflundra rullas ihop och läggs tätt i ugnsfast form. Sila över den varma lagen och täck med folie. Ugnskoka fisken 10 minuter i 225 graders ugn.
Sila av 3 deciliter vätska från formen när fisken är klar.
Tillsätt grädde och hummerfond, koka upp och red av med maizena. Sjud såsen i fem minuter. Smaka av med salt och en knivsudd cayennepeppar. Servera fisken med gratinerad potatismos, räkor och grönsaker.
4 personer
800 g kungsflundrafilé
1 dl torrt vitt vin
salt och hel vitpeppar
1 dl strimlad purjolök
1 lagerblad
1 liter vatten
Till såsen:
3 dl vätska från fiskkoket
2 dl grädde
1 msk konc. hummerfond
maizena
salt
ett uns cayennepeppar
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om