Ugnsstekt picknickbog med gräddsås

Foto: Dan Strandqvist

Norrköping2009-09-02 00:15
Kravet på snabb mat mellan arbete och fritid kostar mer än man tror. Växla ner och spara pengar. In med en prisvärd picknickbog i ugnen och låt den fixa middagen - till nästa dag.Knepet för att slippa hänga vid spisen hela dagen är ugnsstekning och låg temperatur. Tid tar det, oftast ett par timmar eller mer, men vem bryr sig om det när skinksteken sköter sig själv. Stektermometer gör det lätt att exakt avgöra när köttet är färdigstekt.Gör så här:1. Gnid in steken med kryddorna. Lägg köttet i en ugnsfast form och slå oljan över. Stick in stektermometer i tjockaste delen eller beräkna stektiden till 2 timmar.2. Stek köttet mitt i 130 grader varm ugn.3. Ta ut steken och låt den vila några minuter innan den skivas upp. Slå vätskan från formen i en kastrull, tillsätt grädde. Koka upp, red av med maizena och sjud såsen fem minuter. Om man vill ha mer sås tillsätts vatten och kalvfond.
Recept
För 4 personer
1 kg picknickbog1/2 msk mald ingefära1 tsk paprikapulver1 tsk timjansalt och vitpeppar2 msk rapsoljaTill såsen:
vätska från steken2 dl gräddeev. vatten och kalvfondmaizena till redning
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om