Under torsdagen var skolans elevrådsrepresentanter från mellanstadiet på plats i sessionssalen i Norrköpings kommunhus. I Vanliga fall är det där kommunens politiker håller sina fullmäktigemöten.
– Vi brukar kicka igång terminen här. Det blir en bra inramning och anger tonen för hur viktigt det faktiskt är med demokrati. Inte bara inom skolans värld, utan även i ett större perspektiv, säger Greger Källsholm, lärare.
När eleverna tagit plats i bänkraderna förklarar han för dem att det är här representanter för de olika politiska partierna brukar samlas och diskutera viktiga frågor.
– Precis som ni representerar er klass och för fram de frågor klassen vill kämpa för, förklarar han.
Även om eleverna nyligen axlat rollen som elevrådsrepresentanter har några av dem redan koll på ämnen som de vill lyfta under terminen.
– Tystare i matsalen, renare toaletter i omklädningsrummen och färre bråk på fotbollsplanen, säger Clara Olauson i årkurs sex.
Att lyssna på unga och låta dem ta plats i de rum där besluten fattas är inte bara viktigt. Från och med januari i år blev barnkonventionen lag i Sverige och den slår fast att det är ett brott att inte lyssna på unga medborgare under 18 år. Även FN:s barnkonvention är tydlig, alla medborgare under 18 år ska ha rätten att uttrycka sin mening och höras i alla frågor som rör barnet och deras åsikter ska tas tillvara.
– Det här gör elevrådet ännu viktigare. Ungas möjlighet att påverka är inget som får viftas bort. Ofta har unga dessutom de allra bästa lösningarna och här måste vi vuxna bli bättre på att lyssna, säger Greger Källsholm.
Några som inte alltid tar dem på allvar är deras klasskamrater.
– Många skämtar bort alltihop och kommer med larviga förslag, säger Halvar Karlbom i årskurs sex.
Tycker ni att de vuxna i skolan lyssnar på era förslag?
– Vissa gör det och andra inte, säger Clara Olauson och får medhåll av de andra.
Skulle politikerna kunna bli bättre på att lyssna på er?
– Ja, om det är frågor som gäller oss så tycker jag det, säger Vilja Stenerik i årskurs fyra.
Eleverna är överens om att politikerna i högre uträckning skulle kunna vända sig till elevråden för rådgivning innan de fattar sina beslut.
– Vi är ju experter på skolan till exempel, säger Agnes Aronsson.