Ungdomslöner får kritik i Norrköping

Ungdomslön på 12 000 kronor i månaden. Det är ett alternativ Sollentuna kommun tänker sig för att minska arbetslösheten för unga under 25 år. Men idén möts av kritik i Norrköping.

Filip Fors tycker att den föreslagna lönen på 12 000 kronor per månad är alldeles för lite. Hans kompisar Victor Thyrberg och Anton Björklund håller med.

Filip Fors tycker att den föreslagna lönen på 12 000 kronor per månad är alldeles för lite. Hans kompisar Victor Thyrberg och Anton Björklund håller med.

Foto: Strand Mikael

Norrköping2012-02-07 00:00

- Jag tycker inte det är ett bra alternativ och får jag bestämma kommer vi inte att införa det i Norrköping. Jag tror inte heller att ungdomar vill ha ett jobb som ger lägre lön än vad andra har, säger Teresa Carvalho (S), ordförande i arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden.

I förslaget erbjuds unga anställning inom kommunala verksamheter. Lönen skulle vara 75 procent av den lägst tillåtna. I Norrköping skulle det motsvara 12 000 kronor i månaden.

- Jag skulle hellre vara arbetslös än att ha ett sånt jobb. Om man bara vill kan man hitta ett vanligt jobb med full lön, säger
Filip Fors, som studerar på Kungsgårdsgymnasiet.

I sista hand
- Om jag inte hittade något annat jobb skulle jag ta ett sådant jobb. Det är en låg lön, men det kanske minskar utbetalda bidrag till arbetslösa så det kan vara ganska bra, säger Victor Thyrberg, även han studerande på Kungsgård.

Även från fackligt håll är man kritisk mot förslaget. Maj Karlsson är ordförande för Kommunal Öst. Hon tycker inte att det är acceptabelt att lönerna ska vara lägre för unga.

- Jag tycker att det är fel väg att gå. Det finns redan kollektivavtal och dem ska man följa. Dessutom är det så att arbetsgivaravgiften om man anställer unga är lägre. Det är ju något som arbetsgivarna bör tänka på när de rekryterar, säger hon.

Traineeanställningar
För att minska arbetslösheten bland unga tror Teresa Carvalho på andra lösningar än ungdomslöner.

- Jag tycker att trainee-anställningar är bättre. Under utbildningstiden kan lönen vara lägre, men när de unga kommer ut på arbetsplatserna ska de ha samma lön som ordinarie personal. Ett annat alternativ som vi jobbar med är vuxenlärling som jag hoppas ska ge fler jobb, säger hon.

Hon tycker att ungdomslöner också är fel väg att gå och att det finns risker med förslaget.

- Lägre lön gör att det blir svårt att hitta personal med rätt kompetens. Äldrevården eller omsorgen skulle inte ge rätt service och det skulle inte fungera, säger Teresa Carvalho.

Trots att få upplever att förslaget skulle vara bra tycker Kungsgårdsgymnasisten Anton Björklund att det kan fungera i enstaka fall.

- För dem som inte har kontakter kan det vara ett bra sätt att få jobb, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!